Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Crisis!

Gebonden Nederlands 2023 9789044653113
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Nederlanders redden zich altijd wel uit een crisis. Ze worstelden en kwamen boven. Ze hielpen elkaar of werden er weer bovenop geholpen door Vadertje Staat. Maar tegenwoordig lijken er steeds meer burgers te twijfelen aan die uitgestoken hand. Wil de staat ons wel redden, is het geen verkapte onderdrukking?

Historisch gezien is dat wantrouwen een nieuwe ontwikkeling. Eeuwenlang was er helemaal geen overheid en waren we op elkaar aangewezen. Pas met de komst van het koninkrijk in de negentiende eeuw en nieuwe wetten rondom volksgezondheid, rampbestrijding en crisisbeheersing nam de overheid die taken van de burger over. In de loop van de twintigste eeuw werd de rampbestrijding steeds complexer. Of het nu om treinongelukken ging, terroristische aanslagen, overstromingen of rampen zoals de Bijlmerramp en MH17, de overheid probeerde van eerdere crises te leren en nieuwe steeds professioneler te beheersen.

Tegelijkertijd namen de verwachtingen, de kritiek en de achterdocht van de burgers toe. 'Crisis!' schetst die historische ontwikkeling en concludeert: is het niet tijd voor een nieuw besef van crisisbeheersing?

Specificaties

ISBN13:9789044653113
Trefwoorden:geschiedenis, crisis
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:64
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:20-2-2023
Hoofdrubriek:Geschiedenis
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze is fellow in het ISIS Files project/Program on Extremism van de George Washington University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst, Terrorists on Trial en Tegen de terreur. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.

Andere boeken door Beatrice de Graaf

Inhoudsopgave

Introductie

Naar een 'vaderlijke' staat, 1807-1886

Angst voor chaos en revolutie, 1886-1940

Na de oorlog: nieuwe angsten en een mininoodstand, 1945-1979

'Als de bom valt': aankomst in de risicosamenleving, 1979-2000

De 'all-hazard approach' en de crisis van de 'falende overheid', 2002-2022

Kantelpunt covid

Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Crisis!