Vincent de Waal was senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht en docent bij het Instituut Social Work van dezelfde hogeschool.
Meer over Vincent de WaalInterprofessioneel werken en innoveren in teams
Samenwerking in nieuwe praktijken
Paperback Nederlands 2018 1e druk 9789046906026Samenvatting
Als meerdere professionals met uiteenlopende expertises in hetzelfde team samenwerken, noemen we dat interprofessioneel werken. Maar wat maakt interprofessionele teams nu succesvol en wat zijn juist belemmeringen voor interprofessionele samenwerking? Het boek Interprofessioneel werken en innoveren in teams draait om de vraag hoe interprofessionele teams zo optimaal mogelijk kunnen functioneren.
De focus in het boek ligt op vormen van dienstverlening binnen de jeugdsector, het sociaal werk, de zorg en het onderwijs, die in toenemende mate en vooral op lokaal en regionaal niveau, intensief samenwerken.
Het boek schetst een aantal theoretische invalshoeken en beschrijft op basis van recent onderzoek relevante praktijksituaties. Het behandelt thema's als veranderdynamiek in organisaties, de definitie van interprofessioneel werken, de succesfactoren ervan op basis van onderzoek, teamontwikkeling en samenwerking in teams, en de rol van teamleiders op het terrein van kenniscreatie. Ook komen principes van transformatie-leren (leren op de werkvloer door teams gericht op innovatie) aan de orde. Op de bijbehorende website zijn verwerkingsopdrachten te vinden.
Interprofessioneel werken en innoveren in teams is zowel bedoeld voor hbo-studenten van sociale studies en opleidingen op het gebied van sociaal werk, zorg, jeugd en onderwijs als voor master-, post-hbo- en bijscholingstrajecten. Daarnaast is het interessant voor uitvoerende professionals en hun direct-leidinggevenden (teamleiders).
Aan dit boek heeft een grote groep van auteurs bijgedragen. Eindredacteur Vincent de Waal was senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht en docent bij het Instituut Social Work van dezelfde hogeschool.
"Het boek laat zien hoe werken, leren en opleiden goed samen kunnen (en moeten!) gaan in een tijdperk waarin volop verandering is." - Onderwijs en gezondheidszorg, augustus 2018
"Het boek schetst zowel theoretische invalshoeken, belicht diverse perspectieven van teamleren en kenniscreatie en beschrijft op basis van recent nationaal en internationaal onderzoek relevante praktijksituaties. [...] Al met al is het een waardevolle gids in de interprofessionele samenwerking." - Vakblad Sociaal Werk, augustus 2018
"Interprofessioneel werken is inspirerend om te lezen: veel professionals herkennen hun nieuwe werkelijkheid. In de verschillende voorbeelden resoneren de praktijken die gepaard gaan met vallen en opstaan, doormodderen en soms onverwachte doorbraken. Projectleiders, teamleiders, veranderaars en programmamanagers kunnen geholpen worden met deze inzichten, ervaringen en instrumenten uit het boek." - Alles over sport, 3 mei 2018
"Het betreft een studieboek dat het vraagstuk 'integraal werken' systematisch aan de orde stelt. Het boek laat zien wat er allemaal bij komt kijken om dat te realiseren. Vanuit de praktijk worden nuttige voorbeelden aangereikt. Het hoofdstuk over co-teaching laat duidelijk zien 'wat werkt' en het waarom van een normatieve insteek. Het betreft een boeiend en uitdagend boek." - PO Magazine, juni 2018
* * * * * - JSW Jeugd in School en Wereld, 7 mei 2018
“Alleen al de geraadpleegde literatuur die achter elk hoofdstuk staat, is indrukwekkend van inhoud en in aantal. Het is zeker inspirerend en helpend, soms herkenbaar, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Ter ondersteuning zijn per hoofdstuk verwerkingsopdrachten opgenomen. Deze zijn vooral gericht op de verdere verwerking van de inhoud en het verwerven van relevante inzichten.” – Kader Primair. Vakblad voor leidinggevenden in het funderend onderwijs, december 2018
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
Deel I
1. De opkomst en betekenis van interprofessionele teams. Introductie (Vincent de Waal)
Deel II
2. Succesfactoren voor interprofessioneel samenwerken: een verkenning van de internationale literatuur en implicaties voor onderwijs (Liesbeth Rijsdijk, Joep Hofhuis, Maike de Bot, Sjiera de Vries)
3. Interprofessioneel werken vraagt organisatieverandering. Context en ontwikkelkansen van je vak (Dorien de Wit)
4. Bereik meer met teams! Haal betere resultaten als (interprofessioneel) team door teamontwikkelruimte te maken (Karin Derksen)
5. Vaardig in succesvol samenwerken. Over samenwerkend leren, teamontwikkeling en teamrollen (Hanneke Grutterink en Jan Pieter van Oudenhoven)
6. Kenniscreatie binnen teams. Het verbinden van expertises binnen interprofessionele samenwerking (Vincent de Waal)
7. Transformatieleren. Hoe onzeker weten tot innovatie kan leiden (Martin Stam en Jean Pierre Wilken)
8. Van middenmanager naar manager van het midden. Over teamleiders en het ‘nieuwe midden’ in tijden van zelfsturing (Vincent de Waal)
Deel III
9. Introductie praktijkonderzoeken (Linda van den Broek)
10. Interprofessioneel samenwerken binnen de eerstelijns zorg. Best practices onder de loep (Jerôme van Dongen, Claudy Cobben, Loes van Bokhoven, Sandra Beurskens, Ramon Daniëls)
11. Resultaten van de proeftuinen van PACT: inclusie door interprofessionele samenwerking in kindvoorzieningen 0-6 jaar (samenwerking kinderopvang, basisonderwijs en jeugdzorg) (Marielle Balledux, Jeannette Doornenbal, Ruben Fukkink, Jolanda Spoelstra, Marloes van Verseveld, Tom van Yperen)
12. Bottom-up organisatieverandering in de ouderenzorg: innovatieve teams nemen de regie (Anneke Offereins en Klaas ten Have)
13. Interdisciplinair samenwerken in jeugdhulp en ambulante ondersteuning: kansen voor leerlingen. Competente professionals als belangrijke succesfactor (Hans Schuman)
14. Interprofessionalisering in kinderopvang en onderwijs. Een vergelijkende studie in vier Europese steden (Sigrid Ploeger en Ruben Fukkink)
15. Wijkteams Jeugd en Gezin: hoe teams werken, leren en ontwikkelen integreren in de dagelijkse praktijk (Roel van Goor en Pauline Naber)
16. Samenwerken naar gemeenschappelijkheid in gezondheidspreventie. Een theorie die houvast geeft in de praktijk (Marian ter Haar en Noelle Aarts)
17. Co-teaching: interprofessionele samenwerking in het basisonderwijs (Dian Fluijt)
Deel IV
18. Slotbeschouwing. De betekenis van interprofessioneel werken voor beroep, opleiding en onderzoek (Hans van Ewijk)
Register
Over de auteurs
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan