Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Basisboek Huiselijk Geweld

Signaleren, melden en aanpakken

Paperback Nederlands 2019 9789046906576
Verkooppositie 4465Hoogste positie: 879
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Huiselijk geweld en kindermishandeling staan volop in de belangstelling van de media en de politiek. Gemeenten voeren de regie in de aanpak ervan. Het Basisboek huiselijk geweld is een standaardwerk dat een toegankelijk overzicht geeft van de stand van zaken rond en de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het biedt handvatten voor het signaleren en bespreekbaar maken van geweld binnen gezinnen en voor het kiezen van een aanpak die aansluit bij wat de context vereist.

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel leert de lezer de feiten kennen: de aard, omvang, oorzaken en gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling. In deel twee beschrijven de auteurs de instrumenten die professionals in de strijd tegen huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen inzetten, zoals (keten)aanpak en regie op verschillende niveaus. Ook wordt relevante wetgeving behandeld. In deel drie komen vaardigheden en houdingsaspecten aan bod waarover professionals moeten beschikken. Deze worden besproken aan de hand van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. In dit deel is ook een overzicht van methodieken opgenomen, met bijzondere aandacht voor de systeemgerichte benadering.

Wat is er veranderd?
De derde druk van Basisboek huiselijk geweld is volledig geactualiseerd. De decentralisatie van de jeugdzorg en delen van de Wmo en awbz en de gevolgen daarvan voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling worden beschreven. Ook is er aandacht voor de verantwoordelijkheid van gemeenten en de rol van wijkteams en regiovisies. De veranderende kijk op het werk in het sociale domein komt aan de orde: het accent op generalisme in plaats van specialisme. Daarnaast is de informatie uitgebreid over seksueel geweld, gedwongen huwelijken en over ouderenmishandeling, met name als gevolg van ontspoorde mantelzorg. De beschrijving van de gebruikte methodieken is geactualiseerd, waarbij onder andere meer informatie over Signs of Safety is opgenomen.

Specificaties

ISBN13:9789046906576
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:290
Uitgever:Coutinho
Druk:4
Verschijningsdatum:25-3-2019
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I: Geweld in gezinnen: met de neus op de feiten
Deel II: Aanpak van huiselijk geweld
Deel III: Vaardigheden en methodieken voor de aanpak van huiselijk geweld

Bijlage 1
Bijlage 2
Bijlage 3

Literatuur
Register
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Basisboek Huiselijk Geweld