Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Koers naar talent in overvloed

Inclusief HRM als kompas

Paperback Nederlands 2021 9789048641581
Verkooppositie 5087Hoogste positie: 661
Verwachte levertijd ongeveer 8 werkdagen

Samenvatting

Talent in overvloed, huh? De afgelopen jaren zijn we om de oren geslagen met de boodschap dat er een enorm tekort aan talent is en zelfs nog meer zal zijn in de toekomst. Voor de start van de COVID-19-crisis werden werkgevers geconfronteerd met een (bijna) ongeziene arbeidsmarktkrapte. Vacatures raakten moeilijk ingevuld. Werkgevers vochten als het ware om talent. De COVID-19-crisis heeft die strijd enigszins op een lager pitje gezet, ook al blijven vele werkgevers zelfs in volle COVID-19-tijden schreeuwen om talent. Eens de pandemie onder controle is, zal de war for talent weer in alle hevigheid woeden.

Een tekort aan talent … en dat terwijl honderdduizenden mensen werkloos aan de kant staan? Kortgeschoolden, 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking, langdurig arbeidsongeschikten. Onbenut talent. Steeds meer werkgevers willen dat onbenut talent benutten. Inclusief werkgeven dus. Helaas weten zij niet altijd handen en voeten te geven aan dat inclusief werkgeven. Het blijft bij goede voornemens. Jammer, want niemand wint daarbij.

In Koers naar talent in overvloed! geven de auteurs een antwoord op vragen als:
- Wat is inclusief werkgeven?
- Waarom zou je inclusief werkgeven?
- En vooral, hoe pak je dat concreet aan?

Het boek is geschreven door academici én mensen uit het werkveld. Deze auteurs hebben inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en praktijk vertaald in praktische HR-handvatten die je als HR-manager, bedrijfsleider of leidinggevende kan gebruiken om met inclusief werkgeven aan de slag te gaan. De vele praktijkvoorbeelden en tips brengen de theorie tot leven, en bieden je bovendien inspiratie om inclusief werkgeven in jouw organisatie vorm te geven. Ook arbeidsbemiddelaars en HR-consultants zullen in dit boek een leidraad vinden.
De auteursopbrengsten van dit boek gaan naar de Koning Boudewijnstichting en zullen worden aangewend voor projecten die werken aan inclusie op de reguliere arbeidsmarkt.

Met medewerking van: Basselé Nikolaj , Borghouts-van de Pas Irmgard , Dorenbosch Luc , Freese Charissa , Gielens Tim , Henssen Bart , Janssens Geert , Kenis Hanne , Lehembre Fréderic , Leroy Hannes , Moens Bart , Mortelmans Annick , Notebaert Stefanie , Roskam Pascal , Ryckewaert Leen , Van den Abeele Fien , Van den Bosch Veerle , Vanderweyden Katrijn , Vansteenkiste Sarah , Vantomme Eva

Specificaties

ISBN13:9789048641581
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:240
Druk:1
Verschijningsdatum:1-6-2021
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bart Moens

Bart Moens heeft meer dan tien jaar ervaring inzake duurzaam en inclusief ondernemen. Door zijn ervaring als HR-verantwoordelijke in een sociale werkplaats en later als arbeidsmarktexpert bij werkgeversorganisatie Voka heeft hij een uitstekend inzicht in de vraag- en aanbodkant van de arbeidsmarkt. In 2016 richt hij met Mooi Werk Makers zijn eigen HR-bedrijf op en begeleidt hij werkgevers op weg naar een duurzamere, inclusievere organisatie. Het anders inrichten van werk ofwel job redesign ziet hij daarbij als een belangrijke sleutel. Die sleutel geeft hij niet alleen mee aan de huidige, maar ook aan de toekomstige HR-professionals. Bart is als docent-onderzoeker verbonden aan Odisee Hogeschool in Brussel en de UCLL in Leuven. Hij is promotor van meerdere onderzoeksprojecten, waarin gewerkt wordt rond de inclusieve arbeidsmarkt. Bart kijkt daarbij naar zowel de aanbod- als de vraagzijde van de arbeidsmarkt en onderzoekt wat er nodig is om deze twee met elkaar te verbinden.

Andere boeken door Bart Moens

Over Pascal Roskam

Pascal Roskam is bachelor in het sociaal werk en master in de sociologie. Sinds 1998 is hij verbonden aan HOGENT als lector HRM in de bacheloropleiding sociaal werk. Hij doceert er onder meer de vakken duurzaam HR en actuele methodieken organisatieperspectief en geeft mee vorm aan het nieuwe postgraduaat HRM voor pas-afgestudeerden dat in 2020 van start ging. Als onderzoeker en dienstverlener verzorgt hij workshops rond het versterken van de samenwerking tussen verschillende leeftijdsgroepen op de werkvloer (www.generatiebril.be), gebaseerd op het ESF-project Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise (WISE, 2012-2015). Recent was hij betrokken bij het ESF-project Duurzame instroom in de horeca (2019-2020) met het oog op het activeren van groepen uit de niet-actieve arbeidsreserve. Hij is auteur van het handboek Personeel in goede handen. Basishandboek Human Resource Management (Academia Press/Lannoo).

Andere boeken door Pascal Roskam

Over Veerle Van den Bosch

Veerle Van den Bosch is zaakvoerder van AddSpice en heeft een achtergrond van negentien jaar in HR en bedrijfsvoering in de socialprofitsector, waar ze bedrijfsleider was van een kmo van negentig medewerkers. Als master in de psychologie en bachelor in de orthopedagogie is ze gepassioneerd door groei en duurzame bedrijfsoplossingen, en dit steeds met oog voor maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond is de werkwijze, sterk actiegericht, maar met grote ambities. AddSpice laat bedrijven, teams en individuen groeien naar de ‘voorlopig’ beste versie van zichzelf. En dit met slimme en hands-onbedrijfscoaching en advisering. Haar ervaring ligt in zeer uiteenlopende sectoren, met zowel Vlaamse kmo’s, maatwerkbedrijven, openbare besturen als non-profitorganisaties als klant.

Andere boeken door Veerle Van den Bosch

Inhoudsopgave

Inleiding – Inclusief HRM?

Irmgard Borghouts-van de Pas & Charissa Freese, Universiteit Tilburg
Hoofdstuk 1 - Wat verstaan we onder een inclusieve arbeidsmarkt?
Sarah Vansteenkiste, KU Leuven
Hoofdstuk 2 - Inclusief werkgeven: een kwestie van willen, kunnen en doen!
Bart Moens, Odisee
Hoofdstuk 3.1 - Hoe past inclusief werkgeven in de organisatiestrategie?
Irmgard Borghouts-van de Pas & Charissa Freese, Universiteit Tilburg
Hoofdstuk 3.2 - Inclusieve HR business case
Bart Moens, Odisee
Hoofdstuk 4.1 - Inclusief leiderschap
Hannes Leroy, Rotterdam Management School & Veerle van den Bosch, Addspice
Hoofdstuk 4.2 - Draagvlak creëren
Bart Henssen, Odisee
Hoofdstuk 4.3 - Sleutelen aan het werk: slim (her)inrichten van jobs
Luc Dorenbosch, Universiteit Tilburg & Bart Moens, Odisee
Hoofdstuk 5.1 - Werving en employer branding
Fréderic Lehembre
Hoofdstuk 5.2 - Selectie zonder blinde vlekken
Fréderic Lehembre
Hoofdstuk 5.3 - Praktische aanpassingen aan de werkpost
Nikolaj Basselé, VDAB
Hoofdstuk 5.4 - Onthaal en inwerking
Eva Vantomme, Mentor
Hoofdstuk 6.1 - Werkbaar werk
Stefanie Notebaert & Katrijn Vanderweyden, Stichting Innovatie en Arbeid
Hoofdstuk 6.2 - Begeleiding: interne/externe jobcoaching
Leen Ryckewaert & Annick Mortelmans, Emino
Hoofdstuk 6.3 - Duurzame inzetbaarheid
Tim Gielens, Odisee
Hoofdstuk 7 - Help, divers talent overboord!
Hanne Kenis, Back-IN
Hoofdstuk 8.1 - Investeren in inclusief werkgeven: een nice- of must-do?
Geert Janssens, Etion
Hoofdstuk 8.2 - Universal design for workplaces: eutopie of utopie?
Fien Van den Abeele

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Koers naar talent in overvloed