Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Met gevoel voor realiteit

Over herkennen van betekenis bij organiseren

Paperback Nederlands 2003 9789051668506
Voormalig top 100Totaal 148 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Wie wil begrijpen wat in onze tijd gebeurt, kan niet om dit boek heen. 'Met gevoel voor realiteit' geeft een volstrekt nieuwe kijk op organiseren. Het maakt inzichtelijk waarom dingen in organisaties soms zomaar lukken en hoe problemen ontstaan. Het laat zien hoe we gegroeid zijn naar een situatie waarin we vaak negeren wat er voor anderen toe doet en welke effecten dit op allerlei facetten van de samenleving kan hebben.

Wetenschap krijgt een ander gezicht. De schrijver staat uitgebreid stil bij verschillende oriëntaties die aan organiseren ten grondslag liggen en geeft geïnteresseerde lezers inzicht in processen van organiseren in het dagelijks leven. U zult anders waarnemen, de krant lezen, tv kijken. U zult mensen in uw omgeving anders beoordelen. Het boek nodigt uit tot sensibiliteit en zelfonderzoek en wil aanzetten tot gesprek en brede discussie. 'Met gevoel voor realiteit' brengt u in een andere realiteit.

Specificaties

ISBN13:9789051668506
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:765
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (2)

Oriënteren kun je leren
Pierre de Winter | 28 september 2008
Met Zijn zij gek of ben ik het? hebben Wim van Dinten en Imelda Schouten hun nieuwe, op oriëntaties gebaseerde zienswijze body gegeven.
Lees verder
Met gevoel voor realiteit
Jaap Peters | 4 augustus 2003
Het lezen van een boek van dit niveau met ruim 700 bladzijden, tijdens een vakantie in de Pyreneeën, is geen kleinigheid. Het doorlezen bleek een proces. Ik heb het boek gehaat, had ik het maar thuis gelaten, dagen heb ik het niet aangekeken om het tenslotte toch weer op te pakken. Professor Wim van Dinten aan de Erasmus Universiteit (en ex-directeur Strategie Rabobank) zou en mocht mij er niet onder krijgen. Een boek op je vakgebied in je moedertaal waar je toch geen snars van begrijpt. Mijn vakgenoten hebben het ook allemaal gekocht, maar niemand heeft het tot dusver 100% uitgelezen. Niemand heeft er ook een uitgesproken mening over, niemand doorgrondt het helemaal, maar iedereen voelt dat we hier te maken hebben met een meesterwerk. Absoluut een boek in de buitencategorie, om het nog even in Tour de France termen te houden, en de grote kanshebber om als managementboek van het jaar te worden gekozen. En terecht! Wim van Dinten verdient de Bolletjestrui en die is in dit bijzondere geval meer waard dan de Gele Trui.
Lees verder

Lezersrecensies

4.9 van de 5
14 stemmen
12
2
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

interview
Imelda Schouten: ‘Patroonherkenning onderscheidt de besten van de rest’
Paul Groothengel 6 oktober 2008 Wát een vooringenomen kwast. Wát een bralaap-met-oogkleppen-op. Bij anderen herkennen we de patronen moeiteloos. De eerste indruk telt, dus een oordeel is makkelijk geveld. Maar als het over onszelf gaat, gaat die patroonherkenning opeens een stuk minder makkelijk.
achtergrond
Bij organiseren betekenis herkennen en honoreren - "Niemand kan nog zeggen dat hij van de prins geen kwaad wist"
Adri Donker 6 oktober 2003

Over Wim van Dinten

Wim van Dinten (1940) is betrokken bij alles wat om hem heen gebeurt. Hij neemt veel waar, probeert de betekenis ervan te doorgronden en legt die aan anderen voor. Dit boek is er de neerslag van. Van Dinten heeft een graad in de wiskunde, is sinds 1988 bijzonder hoogleraar Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en was gedurende tien jaar kerndocent aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Binnen de Rabobank leidde hij van 1974 tot 1984 de informatisering en was tot zijn vertrek in 1999 verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling. Zo werd hij betrokken bij ontwikkelingen op sociologische, filosofisch, cultureel antropologisch, economische en financieel gebied. Alle continenten bezocht hij, heeft daar scherp waargenomen en mensen begeleid. Hij adviseert overheden, grote en kleine bedrijven, publieke en private organisaties. Hij helpt mensen die in hun leven een andere weg willen inslaan. Stichting Sezen, die zich richt op vergroten van inzicht in effecten van organiseren, wordt sinds 2000 door Wim van Dinten gedragen.

Andere boeken door Wim van Dinten

Inhoudsopgave

Dankwoord
Voorwoord
Leeswijzer

1. Over iconen van onze tijd
2. Over ontwikkeling in organiseren
3. Over pragmatisme, sensibiliteit en stavolutie
4. Over gestapelde stavoluties
5. Over betekenis en oriëntatie
6. Over rationaliseren en overtuigen
7. Over construeren en macht
8. Over normeren en sociale samenhang
9. Over stavolutie en het gevoel voor realiteit

Epiloog
Verklarende woordenlijst
Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Met gevoel voor realiteit