Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Slagen als onderhandelaar

Lessen voor succesvolle deals

Paperback Nederlands 2006 9789057122347
Voormalig top 100Totaal 31 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Welke vaardigheid is het belangrijkst voor een nieuwe leidinggevende? Dat is onderhandelen. Op welk niveau u ook leiding geeft na een carrièrestap, u moet direct kunnen onderhandelen om te slagen in uw nieuwe rol. Cruciale personen op wie u een beroep doet, komen niet vanzelf in beweging.

Bij elke onderhandeling moeten leidinggevenden vijf fundamentele doelstellingen voor ogen hebben:

1. waarde creëren,
2. waarde bemachtigen,
3. relaties opbouwen,
4. reputaties versterken
en 5 integer blijven.

Daarbij zijn vier strategische imperatieven cruciaal: stem uw strategie af op de situatie, plan het leren en beïnvloeden, bepaal het spel en werk aan verbetering.

Dit boek biedt al het gereedschap dat nieuwe leidinggevenden nodig hebben om een geslaagd onderhandelaar te worden en te blijven. De adviezen van Watkins zijn down to earth en praktisch; zijn boek leest als een basiscursus onderhandelen. Dit boek is dan ook niet alleen nuttig voor nieuwe leidinggevenden: de basisprincipes kunnen worden gebruikt bij allerlei onderhandelingssituaties, van het kopen van een huis tot de meest complexe overnamedeals.

Specificaties

ISBN13:9789057122347
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:186
Druk:1

Expertrecensies (1)

Slagen als onderhandelaar
Sebastiaan Aghina | 26 juni 2007
We onderhandelen elke dag, bewust of onbewust, met anderen maar vaak ook met onszelf. 'Als ik dit rapport vandaag afmaak, trakteer ik mezelf op een goed glas wijn. Nee, want ik ga vanavond sporten. Maar als ik dit rapport voor vijven uur klaar heb, dan wordt het in elk geval sushi en dus even geen wijn.' Elke ruil waarbij, al is het maar kort, alternatieven worden gewogen waarna een keuze wordt gemaakt, is een onderhandeling. Al is zojuist de beschreven de interne onderhandeling natuurlijk van een andere orde dan de onderhandelingen tussen externe en interne partijen over de verkoop van de grootste Nederlandse bank, of de onderhandelingen over een vredesakkoord.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Michael Watkins

Michael D. Watkins is dé internationale expert op het gebied van leiderschapstransities en medeoprichter van Genesis Advisers, een leiderschapsbureau dat Fortune 500-bedrijven helpt bij onboarding en bedrijfstransformaties.

Andere boeken door Michael Watkins

Inhoudsopgave

Inleiding
Waarom onderhandelen de belangrijkste vaardigheid is voor nieuwe leidinggevenden. Hoe je je doelstellingen in het oog houdt terwijl je onderhandelt over je nieuwe leidinggevende rol. Overzicht van het boek.

1. Begrijp de voorwaarden
Een vocabulaire ontwikkelen waarmee je over onderhandelen kunt praten. De structuur van onderhandelingen begrijpen. De dynamiek van het onderhandelingsproces doorzien.

2. Onderhandel strategisch
Waarom het belangrijk is om een conceptueel kader te hebben. Nadenken over onderhandelingsstructuur, strategie, proces en resultaten. Vier belangrijke strategische imperatieven. De matrix voor onderhandelingsstrategieën.

3. Stem strategie af op de situatie
Het gevaar van denken in standaardoplossingen. De noodzaak je onderhandelingsstijl af te stemmen op de situatie waarin je je bevindt. Hoe je onderhandelingen diagnosticeert en strategieën ontwikkelt die veel impact hebben.

4. Plan leren en beïnvloeden
De noodzaak om te leren en beïnvloeden tijdens interacties met tegenspelers. Onderzoeken welke informatie je nodig hebt en hoe je die kunt krijgen. Vorm geven aan de percepties die tegenspelers hebben van hun belangen en alternatieven.

5. Bepaal het spel
Vaardigheden die zeer goede onderhandelaars onderscheiden van goede onderhandelaars. Het cruciale belang van vroege invloed op wie onderhandelt en wat de agenda is. Strategieën om het spel te bepalen, zowel om de tafel als ervandaan.

6. Werk aan verbetering
Leren als een substantiële bron van concurrentievoordeel. Je ontwikkeling als onderhandelaar bespoedigen. Trainingsprogramma's voor onderhandelaars beoordelen. De verbetering van onderhandelingsintensieve organisaties bevorderen.

Conclusie
De aanpak als geheel. Coördinatie van strategieën om het spel te spelen en te bepalen, en acties aan de onderhandelingstafel en daarbuiten.

Noten
Aanbevolen literatuur
Index
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Slagen als onderhandelaar