


Anne-Lies Hustings is directeur van Phasecoaching waarin ze haar expertise inzet voor mensen in persoonlijke veranderingsprocessen in bedrijven.
Meer over de auteursRecepten voor vitaliteit
Stress en burnout te lijf
Ingenaaid Nederlands 2006 1e druk 9789058711960Samenvatting
Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof stress, burn-out, zingeving en koken weinig met elkaar te maken hebben. 'Recepten voor vitaliteit' laat echter het tegendeel zien. In dit unieke boek blijkt dat in deze ingrediënten juist het recept tegen stress en burn-out te vinden is.
Drie jaar geleden belandden Anne-Lies Hustings en Marijk Hustings - twee zussen - met een burn-out thuis. Tijdens hun herstel maakten zij lange wandelingen en bespraken zij uitgebreid hun zoektochten en gevoelens.
Getriggerd door haar eigen ervaringen onderzocht Anne-Lies Hustings tijdens haar Masters Stressmanagement welke rol overlevingsstrategieën speelden in het hervinden van kracht en vitaliteit. Daarvoor interviewde zij een aantal mensen die een burn-out achter de rug hadden. Hun verhalen lieten steeds zien dat het kennen van je overlevingsstrategieën en de daaraan gekoppelde zingeving aan je leven centraal staan in het herstelproces.
Marijk stortte zich op haar hobby: koken. Zij ontdekte dat onthaasting mogelijk is door met aandacht de heerlijkste gerechten te bereiden. Een maaltijd klaarmaken, is meer dan koken alleen. Al doende ontdekte zij dat koken met onverdeelde aandacht een opmerkelijke overeenkomst vertoont met de inzichten vanuit de Mindfullness.
Tijdens de lange wandelingen van Anne-Lies en Marijk bleken hun beide benaderingen naadloos op elkaar aan te sluiten. In 'Recepten voor vitaliteit' worden daarom inzichten en feiten over stress en burn-out afgewisseld met heerlijke recepten. Het is een uniek, leerzaam én smakelijk boek voor mensen met een burn-out en voor mensen die spanningsklachten hebben en bang zijn om overspannen of burn-out te raken. Maar het is ook gewoon een leuk en leerzaam boek voor gezonde en vitaliserende rust.
Specificaties
Lezersrecensies
Over Marijk Hustings
Inhoudsopgave
Voorwoord
Inleiding: spanning, overspanning, stress, burn-out en ... koken?
1. Sudderen, koken, overkoken, opgebrand
Wat is stress?
Oorzaken van stress
Voorkomen van een stresstoestand door rust
Van stress tot overspanning naar burn-out
2. Gevoelig voor overkoken? Persoonlijkheidstyperingen
Verhoog je kookpunt door stressbestendigheid te leren
Nieuw: persoonlijk stressmanagement en mindfulness
Je persoonlijke kook-stresstest
3. Je stemming bepaalt wat je eet en omgekeerd
Enquête naar stemmingseten
Gevolgen van bepaalde stoffen voor ons lichaam en voor onze stemmingen
Remedies tegen gif in je lichaam
Voedsel voor stressbestendigheid
Wat je ten tijden van stress moet doen
Eten om in een goede stemming te komen
Manier van eten
4. Opgebrand! De rol van overlevingsstrategieën en zingevingvragen
Mijn eigen ervaring
De zingevingvragen
Overlevingsstrategieën
De interviews
Wat was de aanleiding voor je burn-out?
Wat was de zin van je bestaan voor de burn-out?
Welke overlevingsstrategie hanteerde je?
De gevolgen
De diagnose: burn-out
5. Recepten voor nieuwe vitaliteit
Wat heeft je het meest geholpen om beter te worden?
Heb je nieuwe levensstrategieën ontwikkeld die echt van jezelf zijn?
Welke adviezen heb je voor anderen?
6. Leven, koken en eten met aandacht
Mindful koken
7. Breng je eigen stress in kaart
Bijlage: een vijfgangenmenu voor zes personen uit de Italiaanse haute cuisine
Literatuur
Index recepten
Anderen die dit boek kochten, kochten ook
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan