Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De laatste manager

Een pleidooi voor vrijheid, gelijkheid en ondernemerschap

Paperback Nederlands 2010 9789077881767
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Stelt u eens een wereld voor zonder managers. Een wereld waarin u uw werk doet zoals u denkt dat het goed is - zonder zich voortdurend te moeten verantwoorden.

De achttienhonderd verpleegkundigen van Buurtzorg Nederland, een landelijke thuiszorgorganisatie, werken in teams en regelen alles zelf, van roosters tot huisvesting. De cliënten zijn zeer tevreden en de zorg is dertig procent goedkoper.

Toekomstmuziek? Nee, overal in het land worden managers ontslagen en als deze trend doorzet, zal over tien jaar de laatste manager vertrekken. Hij mag het licht aanlaten: zijn goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers zijn prima in staat om hun werk zelf te organiseren.

Bij het Braziliaanse bedrijf Semco bepalen medewerkers zelf wanneer ze werken en hoeveel ze verdienen. Het bedrijf groeide de afgelopen veertien jaar met gemiddeld 27,5 procent per jaar.

Managers zijn een uitstervend ras. Lees in dit inspirerende boek hoe steeds meer organisaties vertrouwen op ondernemende, zelfsturende professionals.

Auteur en filosoof Ben Kuiken schreef eerder 'Wie is hier nu eigenlijk de baas?' en het 'Klein receptenboek voor het nieuwe werken'.

Specificaties

ISBN13:9789077881767
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:224
Druk:1
Verschijningsdatum:5-6-2010
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (5)

De laatste manager
Carla Verwijs | 12 november 2010
Manager, maak uw borst maar nat. Uw gouden tijden zijn voorbij. Managers worden een uitstervend ras, zo kunt u lezen in het boek 'De laatste manager', geschreven door Ben Kuiken. Op zich heeft Kuiken niets tegen managers. De meeste werken hard en doen hun uiterste best. Dat managers steeds minder voor elkaar krijgen, ligt aan de manier waarop werk wordt georganiseerd. De organisatie zoals we die kennen, heeft haar langste tijd gehad. De tekenen van verval zijn overal zichtbaar. De organisatie is ziek, zoals Kuiken laat zien aan de hand van zeven (ziekte)symptomen, zoals cholesterol en aderverkalking.
Lees verder
De laatste manager, pijnlijk confronterend
Ronald Buitenhuis | 30 september 2010
De generalistische manager, ‘geschoold’ MBA-er, zal met angst en beven De laatste manager van Ben Kuiken ter hand nemen. Voor de kennismanager die zijn vak inhoudelijk begrijpt, is er echter geen vuiltje aan de lucht.
Lees verder
De laatste manager
Harold Janssen | 8 juli 2010
'De laatste manager' is zo'n boek dat je gelezen moet hebben. Gewoon, omdat het past in het tijdsbeeld. Want wie gelooft er nog dat managers de problemen gaan oplossen die ze zelf veroorzaakt hebben? De twijfel knaagt, zwelt aan. Maar een alternatief zien velen nog niet. Veel mensen die ik spreek, beschouwen managers nog als van God gegeven. Dat organisaties nu eenmaal iets is met managers. Ben Kuiken doet dat niet. Hij stelt de noodzaak van managers bij het organiseren nadrukkelijk ter discussie. De titel zegt dat al. Maar hard maken doet Ben Kuiken de titel van zijn boek niet. Daarvoor blijft hij teveel de waarnemer, de journalist die hij is. En moet de lezer maar zijn eigen conclusies trekken.
Lees verder
De laatste manager
Erik de Vries | 10 juni 2010
Volgens auteur Ben Kuiken in zijn boek De laatste manager is het niet denkbeeldig dat onze kleinkinderen het volgende oordeel over de huidige generatie ‘arbeiders’ zal vellen: ‘De laatindustriële mens had zich georganiseerd in grote, logge organen die niet meer te besturen waren en die alleen met angst, onderdrukking of financiële prikkels overeind konden worden gehouden.’ Zelfs voor wie geen kennis heeft van de structuur en werkwijze binnen - grote - bedrijven moet dit herkenbaar klinken.
Lees verder
Ben Kuiken: ‘We hebben de boel behoorlijk stuk gemanaged’
Erik de Vries | 28 mei 2010
Ben Kuiken werkte zeven jaar als journalist bij Management Team, waarvan de laatste twee jaar als hoofdredacteur. Die functie heeft Kuiken op diverse manieren in contact gebracht met thema’s als leiderschap, management en de organisatie van bedrijven. Met name over de rol van de manager binnen organisaties kan Kuiken zich verbazen: wat voegt hij toe? En gaan werknemers echt beter werken als iemand ze controleert of aanstuurt? Kuiken ging op zoek naar bedrijven die het anders doen, en schreef er een boek over: De laatste manager. M&L sprak de auteur aan de vooravond van de verschijning van zijn boek.
Lees verder

Lezersrecensies

4.4 van de 5
17 stemmen
10
6
0
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

nieuws
De manager is terug van eigenlijk nooit weggeweest
Ger Post 25 augustus 2015 De manager is op z’n retour en autonomie op de werkvloer neemt toe, betogen verschillende auteurs. De cijfers van het CBS laten wat anders zien.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren, waaronder 'De laatste manager'. Kijk voor meer informatie en reacties op zijn website.

Andere boeken door Ben Kuiken

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Mijnheer Jansens

Deel I: het einde van de organisatie zoals wij die kennen
2. Symptoom een: cholesterol
3. Symptoom twee: beroepszeer
4. Symptoom drie: vrije radicalen
5. Symptoom vier: groeistuipen
6. Symptoom vijf: mentaal verzuim
7. Symptoom zes: aderverkalking
8. Symptoom zeven: geldzucht
9. Taylor en de zelfstandige demente bejaarde

Deel II: een zoektocht naar de nieuwe organisatie
10. Onder het mes
11. Een kansloze missie
12. De hangmatten van Semco
13. Een manager zonder troon
14. 'Laat de bonnetjes maar thuis'
15. Zen en de kunst van het machineonderhoud
16. Van onderbroeken naar kunstgras
17. De bureaucratische reflex
18. The seven habits of highly effective organizations

Bronnen en verder lezen
Obrigrado

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De laatste manager