Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Neem nooit competente mensen aan... en andere ideeën over zinvol competentiemanagement

Ingenaaid Nederlands 2006 9789080952737
Voormalig top 100Totaal 31 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

“Met competenties als 'resultaatverantwoordelijkheid' kunt u ervan uitgaan dat competentiemanagement geen rendement oplevert”. Dat schrijft organisatieadviseur Peter Vonk in 'Neem nooit competente mensen aan en andere ideeën over zinvol competentiemanagement'. De hoogdravende benadering van competentiemanagement die hij bij erg veel organisaties tegenkomt doet hem denken aan het sprookje over de nieuwe kleren van de keizer. Niemand waagt het om zich hardop af te vragen 'waar het eigenlijk nog over gaat' terwijl daar vaak alle aanleiding toe is. Reden voor Vonk om te pleiten voor een nuchtere aanpak.

In het boek deelt Vonk inzichten die hij opdeed bij het adviseren over talentontwikkeling in organisaties en nadrukkelijk ook tijdens een eerdere carrière in het jeugdwerk. Zo beschrijft hij in detail hoe HR-managers kunnen leren van de methodieken waarmee jeugdinstellingen jonge mensen helpen hun vermogens te onderkennen en te benutten. De 12 hoofdstukken omvatten een complete beschrijving voor een heldere en concrete aanpak van competentiemanagement, aan het einde samengevat in een checklist.

Eenvoud is in de ogen van Vonk de kracht van goed competentiemanagement. Het is helemaal niet erg als kandidaten maar over een deel van de talenten voor een functieprofiel beschikken: erg talentvolle mensen met teveel competenties voor een functie gaan zich toch maar gauw vervelen en leren doorgaans weinig, aldus Vonk. Dikke competentiewoordenboeken met moeilijke termen gaan wat hem betreft de deur uit. Ervoor in de plaats komt een praktisch document met aansprekende termen. Deze radicale aanpak blijkt te werken. In politie- en brandweerorganisaties, maar ook in sectoren als onderwijs, media en de overheid.

Specificaties

ISBN13:9789080952737
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:84
Druk:1

Lezersrecensies

4.4 van de 5
16 stemmen
9
5
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Peter Vonk

Peter Vonk (1962) is sinds juni 1998 (t/m heden) directeur eigenaar van alsmede adviseur binnen het bureau Vonk Competentie Expertise BV, een adviesbureau op het terrein Human Resources Management, dat zich specifiek richt op het in beeld brengen en verwoorden van de talenten en vaardigheden (competenties) van mensen in het kader van arbeidsgerelateerde vragen (selectie, mobiliteit, samenwerking, etc.). Vonk Competentie Expertise heeft vestigingen in Zwolle en Amsterdam. Vonk startte zijn loopbaan in de residentiële (internaats) jeugdhulpverlening. Van 1986 tot en met 1995 vervulde hij daar achtereenvolgens de functies van groepsopvoeder, teamleider, unitleider en directeur. Daarbij bouwde hij specifieke kennis en ervaring op, op de terreinen vluchtelingen (alleenstaande minderjarige asielzoekers), pedagogische functie- en methodiekontwikkeling en algemeen management. De recht voor zijn raap stijl die Vonk in zijn boek 'Neem nooit competente mensen aan….' bezigt, vertaalt zich in alle diensten van zijn bureau en heeft hem volgens eigen zeggen geen windeieren gelegd. Vonk is een veel gevraagd spreker op congressen en seminars. Zijn favoriete onderwerpen: Competentiemanagement en Leiderschap.

Andere boeken door Peter Vonk

Inhoudsopgave

Voorwoord

Competentiemanagement en de gelouterde, maar gezonde keizer

1. Competentieperikelen
2. Stel (en beantwoord) eerst de waaromvraag
3. Hou het klein en simpel
4. Hanteer een werkbare definitie
5. Bouw competenties logisch op
6. Begin bij de taak en laat de competentie daaruit volgen
7. Definieer kerncompetenties en een vrije ruimte, limiteer het aantal competenties niet op voorhand
8. Neem geen volledig competente mensen aan
9. Zoek naar complementaire, in plaats van naar complete medewerkers
10. Kijk verder en vooral dieper dan uw neus lang is
11. Breng en houd de individuele competenties van uw mensen (en van uzelf) in beeld
12. Stuur en coach op competenties, maar beoordeel slechts op resultaat
13. Wees voorzichtig met 'zelftesten' op de werkplek via internet
14. Implementeer competentiemanagement als olievlek (niet als zondvloed)
15. Samengevat

Nawoord
Geraadpleegde en aanbevolen literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Neem nooit competente mensen aan... en andere ideeën over zinvol competentiemanagement