Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Wie verandert hier nou eigenlijk?

Kiezen tussen sturing en zelfsturing in veranderprocessen

Paperback Nederlands 2006 9789081091428
Niet leverbaar.

Samenvatting

Uit het landelijk onderzoek dat Laura ten Ham en Antonie van Nistelrooij onder ruim 100 managers in Nederland hebben uitgevoerd, blijkt dat grootschalige veranderprocessen een veelvoorkomend verschijnsel zijn in Nederland. Niets nieuws onder de zon. Uit het onderzoek valt op dat managers doorgaans maar één manier hebben waarop ze de veranderprocessen aansturen: volgens het bekende Tayloristische paradigma waarin de sturing van boven af, controle en beheersing overheersen.

Organisatieverandering in de praktijk wordt kennelijk nog steeds op een traditionele wijze uitgevoerd. Op zichzelf is daar niets mis mee. De meeste managers blijken tevreden te zijn over deze manier van aansturen. Maar hun medewerkers denken daar anders over. De moderne werknemer heeft behoefte aan zelfontplooiing en zelfsturing. Dit is een ontwikkeling die al jaren gaande is en die haaks staat op de traditionele wijze waarop veel managers nog steeds veranderprocessen aansturen. Hoe vindt de manager de juiste balans tussen sturing en zelfsturing, is dan de vraag.

Ook blijkt dat managers zich tijdens veranderprocessen niet of nauwelijks bezighouden met reflectie en interactie in de organisatie. De Nederlandse manager lijkt zich vooral bezig te houden met de inhoud en het verzenden van de boodschap en te weinig met hoe deze overkomt bij de ontvanger. Zonder reflectie, feedback en wederzijdse communicatie met betrokkenen wordt het voor de manager lastig om een realistisch beeld van de mate van succes te verkrijgen.

Daar waar managers moeite hebben met loslaten en het bieden van ruimte aan medewerkers voor zelfsturing, blijken medewerkers zelf ook moeite te hebben met het oppakken van zelfsturing. Medewerkers vragen om meer duidelijkheid voordat ze verantwoordelijkheid durven te nemen. Managers zien dat vaak als een behoefte aan meer sturing: 'Ik geef ruimte voor zelfsturing, maar dat wordt niet opgepakt.'

Specificaties

ISBN13:9789081091428
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:128
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (1)

Wie verandert hier nou eigenlijk?
Gertjan de Groot | 22 januari 2007
Uit een landelijk onderzoek onder ruim honderd managers die recent een grootschalig veranderproces in hun organisatie hebben afgerond, blijkt dat het hier bijna uitsluitend is gegaan om zogenaamde 'planned change'-trajecten. Het veranderproces heeft een lineair en eindig karakter met vooraf gedefinieerde stappen. De managers probeerden de handelingen van medewerkers te sturen in de richting van een vooraf gesteld einddoel. Kortom: de nadruk bij dergelijke veranderingen ligt op sturing door het management. Maar niettemin houden Laura ten Ham en Antonie van Nistelrooij in hun boek 'Wie verandert hier nou eigenlijk?' juist een aanstekelijk pleidooi voor het versterken van de zelfsturing in veranderprocessen. Dit pleidooi valt zeer te prijzen, maar het is nog maar de vraag of hierdoor iets gaat veranderen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.7 van de 5
3 stemmen
0
2
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Laura ten Ham

Laura ten Ham studeerde Bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit en werkte onder meer acht jaar als organisatieadviseur bij Twynstra Gudde. Ze begeleidt veranderprocessen en faciliteert bijeenkomsten in dialoog met alle betrokkenen. Publicaties van haar hand gaan over het faciliteren van veranderprocessen, zelfsturing en het betrekken van het hele systeem (large group interventions). In 2006 richtte zij Metaphora Mens en Organisatie op. De naam Metaphora staat voor overdracht van betekenis. Metaphora werkt aan de verbinding van mensen met organisatiedoelen en elkaar door het uitwisselen van betekenis tussen mensen. Zie voor meer informatie en publicaties: www.lauratenham.nl

Andere boeken door Laura ten Ham

Over Antonie van Nistelrooij

Antonie van Nistelrooij is bedrijfskundige en Psycholoog N.I.P. Hij is gepromoveerd aan de Nijmegen Business School van de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift 'Collectief organiseren; een sociaal-constructionistisch onderzoek naar het werken met grote groepen'. Naast zijn studie is hij ruim vijf jaar werkzaam geweest als organisatieadviseur en als trainer. Momenteel is hij werkzaam als universitair docent Verandermanagement en Organisatieadvies aan de Faculteit der Sociaal-Culturele wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Andere boeken door Antonie van Nistelrooij

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wie verandert hier nou eigenlijk?