Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Christelijk management volgens de Regel van Benedictus

Gebonden Nederlands 2016 9789081484732
Voormalig top 100Totaal 30 dagen
Verkooppositie 1401Hoogste positie: 36
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De Regel van Benedictus staat in toenemende belangstelling bij christelijke managers. Zij willen zich laten inspireren door de vele praktische aanwijzingen die weliswaar eeuwenoud zijn, maar een bijzondere actuele betekenis hebben. De Regel wordt niet voor niets soms aangeduid als ‘het oudste bedrijfskunde boek’. De kracht van de Regel bestaat onder meer uit de uitgebreide Bijbelse basis voor alle aanwijzingen over leiderschap, zorg voor de organisatie en aandacht voor en omgang met elkaar binnen een werkgemeenschap. De visie van Benedictus over arbeidsverhoudingen, goed werknemerschap, goed werkgeverschap en toezicht waren in de zesde eeuw controversieel, tegen de heersende opvattingen van de Romeinse aristocraten.

Een model van dienend leiderschap, wederkerige communicatie en aandacht voor iedereen was vernieuwend voor sociale verhoudingen. Het biedt de Bijbelse basis voor gelijkwaardigheid van alle mensen binnen de organisatie en voor een duurzame bedrijfsvoering. En nog steeds blijken Benedictus’ aanwijzingen te passen bij de huidige inzichten van goed management.

Niet voor niets kan de Regel dienen als basis voor een christelijke management, dat voor zowel leidinggevenden als medewerkers inspirerend en zelfs transformerend kan werken. De organisatie wordt gezien als een gemeenschap, een learning community, waar binnen men gericht is op harmonie en vrede. Handelen uit eigenbelang zal plaats maken voor gerichtheid op de gemeenschappelijke belangen. Steeds is hierbij de liefde van Christus herkenbaar en merkbaar.

Christelijk management volgens de Regel van Benedictus behandelt vele facetten van leiderschap, HRM-beleid, management, goed werknemerschap en goed werkgeverschap. Ook biedt het duidelijke en inspirerende aanwijzingen voor de persoon van de manager, met bijzondere aandacht voor zijn voorbeeldfunctie en zijn verantwoordelijkheden.

Bij de beschrijving van de vele praktische voorbeelden van de genoemde facetten van management worden vele citaten uit de Regel van Benedictus gegeven. Daardoor krijgt het leiderschap en management een spirituele en Bijbelse basis. Aan de Bijbelse basis voor christelijk management is een afzonderlijk hoofdstuk gewijd. De Regel van Benedictus is tevens geheel, als een afzonderlijk deel, in dit boek opgenomen.

Specificaties

ISBN13:9789081484732
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:156
Uitgever:Beltom Advies
Druk:1
Verschijningsdatum:1-11-2016
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Tom van den Belt

Ik ben interimmanager, zowel bestuurder/directeur, als HR-manager, maar ook supervisor/coach en adviseur. Sinds 1998 heb ik ruime ervaring opgedaan als bestuurder en HR-manager van organisaties binnen verschillende sectoren van zorg, welzijn en onderwijs. Daarnaast heb ik zo’n vijfentwintig jaar gewerkt als (post-)HBO docent. Diverse organisaties hebben mij ingeschakeld bij veranderingstrajecten, voor teambegeleiding, voor adviezen op het gebied van WMO, arbeidsvraagstukken, voor coaching en supervisie. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen studeerde ik Organisatiesociologie, waar ik ook promoveerde in de managementwetenschappen later de masteropleiding Filosofie (van de managementwetenschappen) volgde. Daarvoor ben ik opgeleid als agoog (HBO) en verandermanager (VO). In 2013 heb ik een leergang gevolgd in de Presentietheorie. Ik ben niet alleen maar een mens van theorie en studeren, maar ook iemand van de praktijk. Ik heb ruim 10 jaar gewerkt in het jongerenwerk en buurthuiswerk. In 1988 werd ik docent methodiek en sociologie bij de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Na het behalen van mijn doctoraal diploma kreeg ik landelijke bekendheid op het gebied van bedrijfsmaatschappelijk werk. In diezelfde periode werd ik bedrijfskundig adviseur en coördinator van de transferafdeling van de CHE. Daarna ben ik jaren bestuurder geweest in de thuiszorg en ouderenzorg.

Andere boeken door Tom van den Belt

Inhoudsopgave

Introductie

1. Benedictijnse spiritualiteit
1.1 Inleiding
1.2 Het vroege Christendom
1.3 De Regel van Benedictus
1.4 Geschiedenis van de Orde van Benedictus
1.5 Bijbel geïnspireerd
1.6 Drie betekenissen van de Regel
1.7 Oblaten
1.8 Katholiek of protestants?

2. Benedictijns leiderschap en HRM
2.1 Inleiding
2.2 Benedictijns leiderschap
2.3 Benedictijns HRM

3. Benedictijns management
3.1 Inleiding
3.2 Arbeidsvoorwaarden
3.3 Arbeidsinhoud en goed werknemerschap
3.4 Arbeidsverhoudingen en- inzetbaarheid
3.5 Arbeidsvoorwaarden en goed werkgeverschap

4. Benedictijns manager
4.1 Inleiding
4.2 Verantwoording
4.3 Maatgevoel
4.4 Voorbeeld
4.5 Eigenschappen van de Benedictijns manager

5. Christelijk leiderschap en HRM: een Bijbelse basis
5.1 Inleiding
5.2 Kernwoorden
5.3 Leiderschap met liefde & trouw en barmhartigheid
5.4 HRM met recht & gerechtigheid en genade
5.5 De kernbegrippen in de grondtekst van de Bijbel
5.6 Wijsheid in beleid

De regel van Benedictus
Literatuur
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Christelijk management volgens de Regel van Benedictus