Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Wat is agile portfolio management?

een zoektocht en een antwoord

Paperback NL 2014 9789082030839
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Samenvatting Agile Portfoliomanagement

"Wat is Agile Portfoliomanagement?", zo luidt de titel van dit boek. Daar zijn verschillende antwoorden op mogelijk. Een eerste antwoord is: Agile is een element uit de marketingmix van Microsoft en als de mist van de marketing is opgetrokken, hebt u een Enterprise resource planningstool gekocht. Kortom Agile Portfoliomanagement in de vorm van tooling. Een stap bij de techniek van een tool vandaan, betreft Agile Portfoliomanagement rapportage-processen over lopende projecten en selectiemechanismen voor nieuwe projecten. Nog een stap verder verwijderd van techniek en processen gaat het in Agile Portfolio Management om de communicatie tussen de top van het bedrijf die de strategie en de visie koesteren, en de projectmanagers die wekelijks diverse bijstellingen van hun projecten overwegen in het licht van de strategie en visie. In die sessies worden de strategie en projectvoortgang gedeeld en komen de betrokkenen de gewenste bijsturingen overeen.

Een zoektocht
In dit zojuist geschetste beeld op Agile Portfoliomanagement wordt uitgezoomd van tooling naar gegevens en processen, en dan naar af-stemming. In onze zoektocht naar Agile Portfoliomanagement hebben we dit wijder wordende perspectief niet gevolgd maar gewoon direct antwoorden gezocht op de gestelde vraag.
1) Een eerste antwoord luidt in een simpele vertaling van de naam "Agile".
2) Behalve taalkundig kijken we ook historisch naar wat als ontstaansbronnen voor Agile Portfolio Management geduid kunnen worden.
3) Omdat samenwerking een belangrijk uitgangspunt is voor een Agile benadering, werpen we een nadere blik op teamenergie.
4) Vervolgens stellen we de vraag waarom een Agile programma-management (nog) niet bestaat.
5) Daarna onderzoeken we hoe de methode is beschreven.
6) Als voorlaatste kijken we of het mogelijk is om op basis van de Agile uitgangspunten een Agile portfoliomanagement te ontwerpen.
7) En tot slot stellen we de vraag hoe Agile Portfoliomanagement in de praktijk toegepast wordt.

Agile Portfolio Management is meer dan een loos hype begrip waarbij klassiek portfoliomanagement van een Agile benaming wordt voorzien of waar een Enterprise resource-plannings-tool wordt aangeschaft om alle voorkomende project-werkzaamheden te managen vanaf één centraal punt. Het is vooral een vorm van overleg over alle projecten van een organisatie, hun strategische bijdrage en hun vereiste bijstellingen waarin communicatie face to face centraal staat en rapportages secundair zijn.

een lastig feestje
Zo'n overleg is een ondernemingsfeest en tegelijkertijd weerbarstig. Het vraagt van alle betrokken niet alleen een aanhoudende resultaat- en strategische doelgerichtheid maar ook een openheid van geest om zowel de strategie als de onderhanden projecten aan te passen naar datgene wat de omgeving naar verwachting van de organisatie vraagt.

Specificaties

ISBN13:9789082030839
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:195
Uitgever:Elix Uitgevers
Verschijningsdatum:2-9-2014
Hoofdrubriek:

Lezersrecensies

3.0 van de 5
2 stemmen
0
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wat is agile portfolio management?