Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Tussen de regels

Een esthetische beschouwing over geweld van organisatie

Paperback Nederlands 2012 1e druk 9789086840793
Op voorraad | Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Tussen de regels is een gewaagd boek over de relatie tussen kunst en werk. Het werpt een ongewone blik op organisatie en werk en confronteert de lezer met het onalledaagse denken van de filosofie. Het boek is niet alleen bedoeld voor organisatieprofessionals die kritisch staan ten opzichte van de gangbare organisatie- en managementliteratuur, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in het dubbele verlangen van de mens om 'in control' én vrij te zijn.

Wie kent niet de ervaring overweldigd te worden door kunst? Muziek die rechtstreeks in je hart binnenkomt, een schilderij dat schokt, poëzie die ontroert? Zelden lukt het om onder woorden te brengen wat het precies is dat zo raakt, en doorgaans beschouwen we dat als een kwaliteit van kunst. Want daardoor blijft het kunstwerk boeien en daardoor raken we er niet over uitgepraat. In veel van het gewone werk echter proberen we die indringende ervaring van het onzegbare juist uit te sluiten. Gedetailleerde protocollen, doorwrochte beleidsdocumenten en strakke agendaplanningen zijn dagelijkse voorbeelden van de verwoede poging om ons niets te laten ontsnappen. We creëren er een goed geregeld bestaan mee, maar doen het leven ook geweld aan.

In 'Tussen de regels' onderzoekt de auteur - filosoof en organisatieadviseur - wat kunst en werk met elkaar te maken hebben, en kijkt ze vanuit een esthetisch perspectief naar organisatie. Ze raadpleegt daarvoor de filosofen Hannah Arendt, Martin Heidegger en Jean-François Lyotard, brengt het werk van onder meer Joseph Beuys, Vincent van Gogh, Ad Gerritsen en Karel Appel in beeld en confronteert dat met de kritische organisatietheorie van Robert Cooper en haar eigen praktijkervaringen.

Met een grote gevoeligheid voor het onzegbare in haar eigen tekst pareert ze het gangbare organisatiedenken. Met taal uit een ander discours biedt ze een alternatieve kijk op werk. Het resultaat is een krachtig pleidooi voor leven en werken op de grens van vrijheid en geweld.

Specificaties

ISBN13:9789086840793
Trefwoorden:filosofie, kunst
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:319
Uitgever:IJzer - CB
Druk:1
Verschijningsdatum:27-5-2017
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Mieke Moor

Mieke Moor is organisatiefilosoof. Ze begeleidt mensen en processen in organisaties, coacht bestuurders, is toezichthouder en schrijver.

Andere boeken door Mieke Moor

Inhoudsopgave

Het verzonnen riet
Inleiding tot de materie

1. De teloorgang van het denken
Hannah Arendt over geweld en werk
2. De spanning in het werk
Martin Heidegger over vrijheid en strijd
3. Leven en werken op de grens
Jean-François Lyotard over sublieme techniek
4. Geweld van organisatie
Robert Cooper over het esthetisch perspectief

Noten
Bronnen
Summary
Dankwoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tussen de regels