Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De trein van Boos naar Middel

Een nieuw transportmiddel in oplossingsgerichte gesprekken

Paperback Nederlands 2012 9789088502606
Verkooppositie 4573Hoogste positie: 203
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

'De trein van Boos naar Middel' is een in de praktijk gevormd model dat succesvol wordt gebruikt door onderwijzers, psychologen, verpleegkundigen, coaches, mediators en managers. Het is een gespreksmethode voor iedereen die iemand wil helpen die klem zit in negatieve emoties. 'De trein van Boos naar Middel' biedt een simpel (maar niet eenvoudig) systeem om vanuit die negatieve positie te komen tot positieve actie. Een houvast in woelige omstandigheden.

'De trein van Boos naar Middel' is gefundeerd op de methode 'oplossingsgericht werken'. Die methode is creatief, praktisch en optimistisch. Zo ook dit boek. Het is een avontuurlijke tocht langs plekken waar de schrijvers hun ervaring hebben opgedaan: een opvang voor zwerfjongeren, een school, een psychiatrische kliniek, een gezin met een moeilijke puber, de coaching van een jonge wedstrijdzwemster.

Ondertussen wordt het oplossingsgerichte gedachtegoed binnenste buiten gekeerd. De baron van Münchhausen komt langs, maar ook John Nash, wiens biografie verfilmd is als 'a beautifull mind'. Elmo uit Sesamstraat doet mee, maar ook een onderzoek naar het effect van denken in metaforen. Dat heeft allemaal iets met elkaar te maken.

'De trein van Boos naar Middel' is een boek dat u op ideeën brengt. Het is bedoeld om associatief te lezen. Onderweg zult u denken: "Wat grappig, wat een onzin, waar halen ze dát nu weer vandaan, wat interessant". Maar vooral: "Hmmm, daar kan ik misschien iets mee… dit doet me denken aan…". En als u die alinea er dan nog eens bij pakt op een bewolkte dag, dan is het goed.

'De trein van Boos naar Middel' voorkomt niet dat u gesprekken moet voeren over moeilijke onderwerpen. Het helpt u tijdens deze gesprekken wel een heel eind op weg.

Specificaties

ISBN13:9789088502606
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:144
Uitgever:SWP
Druk:1
Verschijningsdatum:17-7-2012
Hoofdrubriek:Coaching en trainen
ISSN:
Jongbloed:Mediation / ADR

Expertrecensies (1)

De trein van Boos naar Middel
Claudia Broeke | 20 april 2012
'De trein van boos naar middel' van Frank van den Berg en Ernst Bouweriks is gearriveerd. Verschenen in de lente van 2012 geeft het nieuwe inzichten in oplossingsgerichte gespreksvoering. Handig voor iedereen die gesprekken voert met mensen die zich boos of gefrustreerd voelen, en die anderen willen helpen dat om te buigen naar oplossingsgerichte initiatieven. De trein is een doeltreffende metafoor. Niet alleen voor degene die helpt om het gesprek te structureren, maar ook voor de 'cliënt' is het een heel behulpzaam instrument om op eenvoudige wijze te zien waar de trein stil staat en waar hij naar toe zou willen rijden. Van station 'boos' naar 'zorgen', 'wensen', 'doelen' en als eindstation 'middel'.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Frank van den Berg

Frank van den Berg (1951) werkte van 1975 tot 1987 als journalist. Hij schoolde zich om tot psychiatrisch verpleegkundige en werkte tot 2002 in verschillende functies bij een psychiatrisch ziekenhuis. Hij schoolde zich bij met de studie gezondheidswetenschappen in Maastricht. Sinds 2002 werkt hij als psycholoog in de jeugdzorg. In al deze verschillende functies heeft hij les gegeven en trainingen verzorgd. Zo gaf hij journalistieke vaardigheden aan de Hogeschool Rotterdam en was hij hoofddocent van de opleiding psychiatrisch case management bij het scholingsinstituut RINO in Amsterdam. In 2004 hebben Ernst Bouweriks en Frank 'Buro Pro Ago' opgericht. Daarmee geven zij trainingen in oplossingsgericht werken voor hulpverleners die omgaan met moeilijke mensen. Ze ontwikkelden onder meer een oplossingsgerichte methode 'deëscalatie' voor professionals die kinderen met gedragsproblemen helpen opvoeden. Ze gaven trainingen aan hulpverleners die gezinnen moeten begeleiden waar kinderen in de knel zitten terwijl de ouders niet makkelijk benaderbaar zijn of zoveel problemen hebben dat ze geen uitweg meer zien. Ze hielpen een aantal GGDen bij het opzetten van de hulpverleningsvormen 'gezinscoaching' en 'bemoeizorg' en trainden de medewerkers daarin. Met intern begeleiders en zorgadvies teams van basisscholen ontwikkelden ze een methode om de samenwerking te verbeteren in de driehoek ouders-leerkracht-kind.

Andere boeken door Frank van den Berg

Over Ernst Bouweriks

Ernst Bouweriks (1964) werkte van 1986 tot 1998 als hulpverlener bij verschillende organisaties voor jeugdzorg en jeugdpsychiatrie. Als afdelingsmanager gaf hij tot 2006 leiding aan veel verschillende vormen van jeugdzorg. Sindsdien is hij werkzaam als regiomanager in deze sector. Vanaf 1998 geeft hij trainingen in en buiten de jeugdzorg en een aantal jaren heeft hij als docent gewerkt in het HBO. Hij heeft zich in 2003 bijgeschoold als mediator en verzorgt individuele coaching. In 2004 hebben Ernst en Frank van den Berg 'Buro Pro Ago' opgericht. Daarmee geven zij trainingen in oplossingsgericht werken voor hulpverleners die omgaan met moeilijke mensen. Ze ontwikkelden onder meer een oplossingsgerichte methode 'deëscalatie' voor professionals die kinderen met gedragsproblemen helpen opvoeden. Ze gaven trainingen aan hulpverleners die gezinnen moeten begeleiden waar kinderen in de knel zitten terwijl de ouders niet makkelijk benaderbaar zijn of zoveel problemen hebben dat ze geen uitweg meer zien. Ze hielpen een aantal GGDen bij het opzetten van de hulpverleningsvormen 'gezinscoaching' en 'bemoeizorg' en trainden de medewerkers daarin. Met intern begeleiders en zorgadvies teams van basisscholen ontwikkelden ze een methode om de samenwerking te verbeteren in de driehoek ouders-leerkracht-kind.

Andere boeken door Ernst Bouweriks

Inhoudsopgave

Inleiding

1. De trein en zijn stationnetjes
2. Woorden
3. Dromen en daden
4. Weten en niet weten
5. Station Boos
6. Station Zorgen
7. Station Wensen
8. Station Doelen
9. Station Middel
10. Het koppelen van treinen
11. Stremmingen
12. Mier schiet te hulp

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De trein van Boos naar Middel