Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Net het echte leven

Belangen, macht en illusies in professionele teams

Paperback Nederlands 2009 9789088900228
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Hoe overleven leden van professionele teams in een wereld die gekenmerkt wordt door individualisering, versnelling en winstmaximalisatie? In tegenstelling tot de theorieën in de gangbare managementliteratuur concludeert dit onderzoek, dat de dynamiek in teams in commerciële organisaties vooral beheerst wordt door eigenbelang, angst, bindingsverlies en macht. Daarin onderscheiden deze professionals zich nauwelijks van 'gewone' mensen in het alledaagse leven: 'Net het echte leven'.

Vor dit proefschrift heeft Belia van den Berg drie teams met een complexe opdracht intensief gevolgd. Gedurende dit veldwerk blijkt dat teamprocessen in de onderstroom (meestal genegeerd in de bestaande literatuur, door managers en de teamleden zelf), een vitale rol spelen in het handelen van de individuele teamleden en in de teamprestaties. Machtsposities, uitsluitingsmechanismen, vertrouwensvragen en communicatieproblemen bepalen de effectiviteit van een team sterker dan gewoonlijk wordt gesuggereerd. In een complex proces van ambigue gedragingen, opgevoerde voorstellingen en versluierde belangen verloopt de teamdynamiek weinig rationeel. Uiterst zelden zijn teamleden zich dit expliciet bewust; onzekerheid, irrationeel en illusoir gedrag, eigenbelang en angst zijn nu eenmaal geen processen die gemakkelijk onthuld worden. Doordat zij het belang niet zien, bestaat er in deze door versnelling voortgedreven teams doorgaans weinig animo om hier aandacht aan te besteden.

Patronen die in dit onderzoek worden blootgelegd beïnvloeden de effectiviteit van teams èn het werkplezier van de betrokken teamleden in hoge mate. Men kan hier dus maar beter rekening mee houden en op in spelen. Vanuit deze visie presenteert Belia van den Berg nieuwe ideeën voor de aansturing van teams, waarbij ruimte ontstaat om de onderstroom toe te laten en tot nu toe verhulde mechanismen in teamdynamiek te benutten.

Specificaties

ISBN13:9789088900228
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:330
Druk:1
Verschijningsdatum:28-11-2011
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

Net het echte leven
Geke Hoekstra | 24 september 2009
'Net het echte leven' is het proefschrift van Belia van de Berg over slaag- en faalfactoren in teams. Ze doet verslag van haar onderzoek binnen teams; ze schrijft over haar eigen belevenissen in een team en over teams die ze als organisatieadviseur en onderzoekster volgde. Vanaf het eerste begin leest het boek als een roman. Wat ik al dacht te weten is nu wetenschappelijk onderbouwd en zodanig gerangschikt dat er een nieuw handvat is ontstaan om naar samenwerking in teams en het functioneren van organisaties te kijken.
Lees verder

Lezersrecensies

4.4 van de 5
5 stemmen
3
1
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Belia van den Berg: ‘Erken dat er in teams een spel wordt gespeeld’
Ben Kuiken 8 september 2009 Veranderaar Belia van den Berg dook in de dynamiek van professionele teams en ontdekte dat het er af en toe net zo aan toegaat als in het echte leven. Macht, eigen belang en angst beheersen het leven van de teamleden meer dan ze zichzelf realiseren.

Over Belia van den Berg

Belia van den Berg heeft zich gespecialiseerd in gedrag en dynamiek in teams, met name in innovatieve omgevingen. Vanuit Genius Groups en Oceantree adviseert zij organisaties en teams. Eerder werkte zij als adviseur en business unit manager bij een groot adviesbureau. Zij is coauteur van 'IMPACT', een boek over Large Scale Interventions. Haar proefschrift, 'Net het echte leven' gaat over teamdynamiek. In haar laatste boek laat zij zien hoe filmfragmenten gebruikt kunnen worden bij coaching op alle niveaus. Belia is procesbegeleider, trainer en spreker.

Andere boeken door Belia van den Berg

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I

1. Uit het leven van een team
2. Dynamiek in de context
3. Dieptebeschrijvingen onderzoeksteams

Deel II

Inleiding op Deel II

4. Passie en doel, bronnen van het onderhandelen
5. Binding en identificatie: de navelstreng
6. Communicatie: de basis voor 'samen'
7. Leiden of geleid worden?
8. In- en uitsluiting: mag ik erbij?

Deel III

Inleiding op Deel III

9. Is niemand groter dan de club?
10. Conclusies
11. Betekenis voor de praktijk
12. terugblik van betrokkenen

Samenvatting

Summary

Literatuur

Bijlagen
Onderzoek & onderzoeker
Methodologische verantwoording

Dankwoord

Curriculum vitae

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Net het echte leven