Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het huis van Argus

de wakende blik in de democratie

Paperback Nederlands 2016 9789089538703
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

In Het huis van Argus schetst Huub Dijstelbloem de contouren van een politiek van de wakende blik. Volgens Dijstelbloem bevinden wij ons in de overgang van een vocale democratie naar een 'oculaire' democratie: waar eerst de stem (als vertolker van ideee¨n en projecten) centraal stond, is dat nu het oog (als toezichthouder op wat de overheid zoal doet). Deze zintuiglijke verandering gaat gepaard met een verandering in de gerichtheid van de politiek: waar eerst de toekomst centraal stond (hoe willen wij het land inrichten?), staat nu het verleden centraal (wat is er misgegaan en wiens schuld is dat?).

Dijstelbloem laat in zijn boek zien hoe wij, als burgers, in die reconstructie een tegenmacht kunnen ontwikkelen tegenover de verbeelding van het politieke establishment. Wij moeten hiervoor onze vaardigheid als publieke detectives ontwikkelen.

Specificaties

ISBN13:9789089538703
Trefwoorden:democratie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:180
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:11-10-2016
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

Het huis van Argus
Dave van Ooijen | 11 januari 2017
Dat de democratie aan vernieuwing toe is, lijkt inmiddels een open deur. Tot nu toe hebben zich maar liefst 81 politieke partijen ingeschreven om deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Een absoluut record.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Huub Dijstelbloem

Huub Dijstelbloem (1969) is hoogleraar filosofie van wetenschap en politiek aan de Universiteit van Amsterdam, en is als onderzoeker verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Samen met Willem Schinkel richtte hij het Instituut voor Publieke Verbeelding op. Hij was initiatiefnemer van Science in Transition en publiceerde verschillende boeken op het snijvlak van politiek, technologie en wetenschap.

Andere boeken door Huub Dijstelbloem

Inhoudsopgave

Geen inhoudsopgave

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het huis van Argus