Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Europa in crisis

Het Centraal Planbureau over schulden en de toekomst van de eurozone

Paperback Nederlands 2011 9789460034077
Niet leverbaar.

Samenvatting

De crisis rond de Economische en Monetaire Unie (EMU) lijkt niet te stoppen. Het gaat allang niet meer alleen om het begrotingstekort van de Griekse overheid; de toekomst van de gezamenlijke Europese munt staat volop ter discussie. Politiek, economie en emotie strijden in het debat om voorrang. De economische kant van de kwestie wordt vaak als ingewikkeld en onbegrijpelijk gezien. Dat is onterecht.

In dit boek zet het Centraal Planbureau op basis van de meest recente gegevens op begrijpelijke en toegankelijke wijze de belangrijkste kwesties die met de Europese schuldencrisis samenhangen op een rij. Verbanden worden blootgelegd, gevolgd door een analyse hoe Europa weer uit de crisis kan komen. Aan de orde komen o.a. de ontstaansgeschiedenis van de EMU, de voor- en nadelen van de euro, de oorzaken van het falen van de EMU, de rol van de financiële sector, de centrale rol van Duitsland in het debat en natuurlijk de belangrijkste oplossingen. Waar ging het mis? Wat is er sindsdien gebeurd? En hoe moet het nu verder met de euro?

Dit boek is geschreven door CPB-medewerkers Michiel Bijlsma, George Gelauff, Arjan Lejour, Mark Roscam Abbing en Coen Teulings.

· 'Het CPB slaagt erin om in nuchtere stijl de complexe problemen van de euro voor een breed publiek toegankelijk te maken – en trekt heldere conclusies.' - Roel Janssen, financieel-economisch journalist en schrijver
· 'Wie wil weten waarom de euro nu in crisis is en hoe die crisis overwonnen kan worden, moet dit boek lezen. Het is geschreven in een heldere taal. De analyses zijn scherp en maken duidelijk waarom de euro kwetsbaar is, maar ook waarom het de moeite loont de Europese munt te behouden.' - Paul de Grauwe, hoogleraar economie, Universiteit Leuven
· 'Een must voor iedereen die wil meedenken over de toekomst van het eurogebied, misschien wel de grootste economische en politieke uitdaging van de laatste vijftig jaar.' - Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, Universiteit van Amsterdam

Specificaties

ISBN13:9789460034077
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:240
Druk:1
Verschijningsdatum:21-11-2011
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (1)

Europa in crisis
Wardy Poelstra | 30 maart 2012
Het Centraal Planbureau heeft wel eens minder turbulente tijden meegemaakt. Directeur Coen Teulings is sinds het uitbreken van de crisis niet uit de media weg te slaan, meestal met weinig vrolijk stemmende mededelingen over de stand van onze economie en navenant sombere voorspellingen (die gelukkig vaker niet dan wel uitkomen). In 2009 publiceerde het CPB 'De grote recessie', dat iets positiever is getoonzet. Nu we in een 'double dip' zitten, komt het CPB ruim twee jaar later met een nieuw boek, 'Europa in crisis', waarin de schuldencrisis en de wederwaardigheden van de Europese Monetaire Unie centraal staan.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Coen Teulings

Coen Teulings is hoogleraar economie aan de University of Cambridge en aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig directeur van het Centraal Planbureau. Hij schrijft een tweewekelijkse column in NRC.

Andere boeken door Coen Teulings

Inhoudsopgave

Woord vooraf

1. Prijs de dag niet voor het avond is
2. Made in Europe
3. De baten van de euro
4. De financiële sector als Europees zorgenkind
5. Schuld en boete
6. Waarom lost een land zijn schulden af?
7. Europa als crisismanager
8. Duitsland: reus zonder richting
9. Onder druk wordt alles vloeibaar

Gebruikte afkortingen
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Europa in crisis