Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Kapitalisme, kolonisatie en cultuur

Arme en rijke landen in historisch perspectief

Paperback Nederlands 2009 9789460220142
Niet leverbaar.

Samenvatting

Het schrijnende contrast tussen arm en rijk is een van de grootste problemen van onze wereld. Tegenover de welvaart in het Westen staat het trieste beeld van economische achterstand en sociale stagnatie in veel ontwikkelingslanden. Terecht bestaat er daarom tegenwoordig grote aandacht voor armoedebestrijding.

De mondiale scheefgroei heeft een lange voorgeschiedenis. Marxistisch geïnspireerde wetenschappers schrijven de armoede in de wereld toe aan de koloniale expansie van het kapitalisme. De ontwikkeling van het Westen zou de onderontwikkeling van het Zuiden hebben betekend. Anderen zien het verschil in cultuur als de belangrijkste oorzaak. De cultuur van het Westen zou een bij uitstek gunstige voedingsbodem bieden voor economische vooruitgang.

De schuld van het kapitaal of de verdienste van de cultuur? In beide benaderingen ligt de nadruk op Europa. Tegen dat eurocentrisme is veel verzet gerezen. In een derde benadering wordt gesteld dat Oost-Azië lange tijd een voorsprong had op de rest van de wereld en dat Europa veel vindingen en technieken heeft ontleend aan China en Arabië.

Vanuit deze verschillende perspectieven wordt in Kapitalisme, kolonisatie en lokale cultuur. Arme en rijke landen in historisch perspectief de geschiedenis van arm en rijk op wereldschaal beschreven. In de verschillende hoofdstukken worden zaken behandeld als de ondergang van de Maya's en Azteken, de slavenhandel in Afrika, kapitalisme en kaste in Zuid Azië en de bijdrage van de islam aan de vooruitgang in Europa.

Specificaties

ISBN13:9789460220142
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:293
Uitgever:LM publishers
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Dick Kooiman: ‘We moeten echt over naar een nieuwe levensstijl’
Annegreet van Bergen 30 november 2009 Hoe kan het verschil op het ontstaan van de kloof tussen arm en rijk het beste verklaard worden? Die vraag stelt voormalig universitair docent Dick Kooiman voortdurend in het boek Kapitalisme, kolonisatie en cultuur, met als ondertitel ‘Arme en rijke landen in historisch perspectief’. Het is een boek over niet-westerse geschiedenis, tegenwoordig ook wel mondiale geschiedenis genoemd.

Over Dick Kooiman

Dr. Dick Kooiman studeerde geschiedenis en niet-westerse sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar was hij tot 2007 verbonden aan de afdeling Sociale en Culturele Antropologie. Hij promoveerde in 1978 (Leiden) op de Bombay labour movement (1919 - 1937). Hij publiceerde onder andere Communalism and Indian Princely States (New Delhi 2002).

Andere boeken door Dick Kooiman

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Armoede en rijkdom vanuit drie visies beschouwd
2. Europese middeleeuwen, voedingsbodem voor expansie
3. De ondergang van de vroeg-Amerikaanse beschavingen
4. Afrika en zijn slavernijverleden
5. (Zilver)handel in Zuid-Azië
6. Kaste en kapitalisme in India
7. Industrialisatie en de ondermijning van het handwerk
8. Inheemse landbouw naar koloniaal model
9. China, vernuft en ijver als drijvende kracht
10. De uitzonderlijke ontwikkelingsgang van Japan
11. Bloei en verval van Islamitische Midden-Oosten en Europa
12. Nationale bevrijdingsbewegingen en Mahatma Gandhi
13. De communistische revolutie en Mao Zedong
14. Aziatische tijgers op het wereldtoneel

Uitleiding
Bibliografie
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Kapitalisme, kolonisatie en cultuur