Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme

Paperback Nederlands 2012 9789461055804
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme is een klassieker met een grote actuele betekenis, juist in onze tijd, waarin de religie terugkeert op de publieke agenda en de vanzelfsprekendheden van het kapitalisme steeds meer ter discussie staan.

In 'De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme' (1920) nuanceert Weber zijn befaamde these van de 'onttovering van de wereld', daarmee doelend op het onstuitbare proces van secularisering, waarin de godsdienst langzamerhand minder centraal komt te staan in de maatschappij.

Hij laat zien hoe vooral het protestantisme met zijn ethiek van hard en succesvol werken de ontwikkeling van de vrije markt heeft begeleid. In naam van God geld verdienen, winst maken en woekeren met materiële goederen: zo is de ethiek van de protestant de geest van de kapitalist, de bourgeois, de ondernemer. Een schokkende en fascinerende stelling, die economen, sociologen, historici en filosofen steeds opnieuw is blijven uitdagen.

Specificaties

ISBN13:9789461055804
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:255
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:26-2-2015
Hoofdrubriek:Filosofie

Expertrecensies (2)

recensie
De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme
Mark Hooftman | 18 juli 2013
Met dank aan een crisis die nu al een decennium duurt, staat economie en in het bijzonder het kapitalisme behoorlijk in de belangstelling. Met die belangstelling komt ook een nieuwe druk van 'De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme'. In dit klassieke werk richt de bekende Duitse denker Max Weber zich niet op het kapitalistische systeem, maar op de ethische kant, de 'mindset', die er in deze tijd mee gepaard gaat. Deze mindset is wat Weber 'de geest van het kapitalisme' noemt en in zijn boek zoekt hij de aard en het ontstaan van die kapitalistische geest in de ontwikkeling van het protestantisme.
Lees verder
recensie
De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme
Hans Strikwerda | 21 mei 2013
Zo ongeveer honderd jaar na de eerste publicatie er van in het Duits, is er nu een Nederlandse vertaling van Weber's controversiële boek De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme verschenen. De eerst vraag die dan opkomt is: waarom deze Nederlandse vertaling? Wat is er nu zo actueel aan dit bijna honderd jaar oude boek? Wel, het actuele is dat dit boek van Max Weber de aandacht vestigt op de rol van de moraliteit in de samenleving in relatie tot de organisatie van de economie. In zijn tijd was dat dan overigens uitsluitend het geloof beleden in het georganiseerde verband van een van de christelijke kerken.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Max Weber

Max Weber (1864-1920) wordt met Durkheim en Simmel gezien als de grondlegger van de moderne sociologie en sociale filosofie. Eerder verscheen van hem in het Nederlands Politiek als beroep.

Andere boeken door Max Weber

Inhoudsopgave

Woord vooraf

I De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme
1.1 Het probleem
1 Godsdienst en sociale gelaagdheid
2 De 'geest' van het kapitalisme
3 Luthers opvatting van 'beroep'. Taak van het onderzoek

1.2 De beroepsethiek van het ascetisch protestantisme
1 De religieuze grondslagen van de wereldse ascese
2 Ascese en kapitalistische geest

II De protestantse sekten en de geest van het kapitalisme

Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme