Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Vriendjespolitiek

Fraude en corruptie in Nederland

Paperback Nederlands 2018 9789462983496
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

In Vriendjespolitiek laat gerenommeerd onderzoeksjournalist Bart de Koning zien dat ons land minder netjes is dan we denken of geloven - tegen beter weten in. Want hoe vaak zijn we er niet getuige van geweest dat Nederland geschokt werd door een affaire? De Koning plaatst de vele Nederlandse affaires van de afgelopen decennia in een breder perspectief en verklaart hoe ze ontstaan en waarom er steeds weer nieuwe affaires opduiken.

In Vriendjespolitiek bespreekt hij er tientallen (o.a. Lockheed, Hollandia Kloos, bouwfraude, Ahold, Ceteco, Rotterdamse Haven, Vestia, Rochdale, vastgoedfraude, Rabo-Libor, Panama Papers, de Paradise Papers) en laat daarmee zien hoezeer corruptie en fraude onze rechtsstaat en het vertrouwen van de burger aantasten.

Een belangrijk doel van 'Vriendjespolitiek' is om mechanismes te onderscheiden en lessen te trekken. Zo is zonnekoningengedrag een terugkerend verschijnsel bij vele affaires, denk aan Ahold, Vestia, het Havenschandaal en politicus Ton Hooijmaijers. Vaak zijn de schuldigen capabele bestuurders, die echter na vele jaren aan de top geen tegenspraak meer dulden en vervolgens ontsporen. Hoe is dit gedrag te verklaren, te herkennen én te voorkomen?

Specificaties

ISBN13:9789462983496
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:338
Druk:1
Verschijningsdatum:9-7-2018
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bart de Koning

Bart de Koning is onderzoeksjournalist. De Koning studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer voor Quote, FemBusiness en HP/De Tijd. Tegenwoordig is hij zelfstandig journalist, gespecialiseerd in politie, veiligheid, fraude, terrorismebestrijding en privacy. Hij schrijft over de politie voor De Correspondent en publiceert daarnaast in de Volkskrant, Vrij Nederland, Maarten en Justitiële Verkenningen.

Andere boeken door Bart de Koning

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Opgelicht
2. Sjoemelende politici en ambtenaren
3. Helmen, prinsen en straaljagers
4. Kartels
5. Dubbele moraal
6. Rommelen met stenen
7. Sjoemelende notarissen, advocaten en accountants
8. Fraude in de eredivisie: beursgenoteerde bedrijven in de fout
9. De zonnekoningen
10. Conclusie: hoe moet het dan wel?

Verantwoording en dankwoord
Noten
Literatuurlijst
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vriendjespolitiek