Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.

Valse vrienden

Waarom Belgen en Nederlanders elkaar wel verstaan, maar niet begrijpen...

Paperback Nederlands 2016 9789463190305
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wij Nederlanders zijn een zelfbewust volkje. Trost op onze geschiedenis, trots op onze natie. We gaan er gemakshalve vanuit dat de rest van de wereld ook zo over ons denkt. Maar in België, of beter gezegd Vlaanderen, mooi niet dus!

In de regel is het Vlaamse beeld over Nederlanders niet mals; ze zijn arrogant, gierig en ze bedriegen je waar je bijstaat. Meestal slaagt de gereserveerde Vlaming er goed in om dat beeld voor zich te houden. Maar wat die ‘arrogante’ Ollander niet begrijpt is dat hij voor een groot deel dat negatieve imago over zichzelf afroept. Want nog altijd hebben veel Nederlanders een houding als zou onze zuiderbuur een soort achtergebleven nakomertje zijn: wel lief en best ook wel grappig, maar ook een beetje sullig en dommig. Als je dat als Nederlander naar de Vlamingen uitstraalt, dan maak je in hun landje natuurlijk niet echt makkelijk dikke vrienden.

Lang werd die valse vriendschap tussen België en Nederland van beide kanten met een soort politiek correcte mantel der liefde bedekt. Enerzijds kwam dit doordat de Belgen niet de gewoonte hebben om te zeggen wat ze werkelijk denken en anderzijds omdat die ‘zelfgenoegzame’ Nederlanders het zich gewoonweg niet kunnen voorstellen dat die ‘vriendelijke’ Belgen een gloeiende hekel aan hen hebben. Hoogtijd dus voor een boek dat uitlegt hoe het werkelijk zit met de relatie België-Nederland.

Specificaties

ISBN13:9789463190305
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:264
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:12-10-2016

Lezersrecensies

2.9 van de 5
7 stemmen
3
0
0
1
3

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Evert van Wijk: Valse vrienden - wat Nederlanders en Belgen over elkaar moeten weten
Peter van den Assem 15 november 2016 Evert van Wijk stapte als Nederlander in België in alle denkbare valkuilen. De ‘bont-en-blauw-deskundige' schreef zijn ervaringen op in ‘Valse vrienden'. Een gesprek.
Alle interviews en artikelen (1)

Over Evert van Wijk

Evert van Wijk is directeur van MediaTraining.be, Belgisch marktleider in mediatraining en debattechniek (www.mediatraining.be). Hij traint bedrijfsleiders, communicatiedeskundigen, parlementariërs, ministers en een eerste minister regelmatig in interview- en debattechniek voor krant, radio en tv. Van Wijk is een Nederbelg die al twintig jaar in Vlaanderen woont en werkt. Sinds de Belgische onafhankelijkheid (1830) als één van de weinige Noord-Nederlanders tot in het hart van de Wetstraat, het politieke hart van België, doorgedrongen.

Andere boeken door Evert van Wijk

Inhoudsopgave

Inleiding

Vlamingen of Belgen

1. De bierbrouwer die suikerwater ging verkopen
2. Over de interne politieke keuken en de befaamde Belgische familiecreatie…
3. Beste buren? Maar niet heus…
4. België, het Griekenland aan de Noordzee?
5. Vertrouwen versus wantrouwen
6. Sire, er zijn geen Belgen
7. De Belgische volksaard
8. Valse vrienden
9. Waarom Belgen niet kunnen autorijden en ook minder goed kunnen voetballen
10. De belangrijkste vooroordelen op een rijtje
11. Over plannenmakers en plantrekkers

Nabeschouwing

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Valse vrienden