Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Van missie naar strijd

Veteranen vertellen over hun traumatische ervaringen

Paperback Nederlands 2018 9789492221957
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Vijftien verhalen. Eerlijk. Ontroerend. Intiem. Uniek. Van oorlogsveteranen, hun partners, hun kinderen, hun hulpverleners. Over wat het betekent als ‘onze jongens en meiden’ na terugkeer van een uitzending de oorlog niet meer uit hun hoofd krijgen. Hoe daardoor het ‘gewone leven’ tot een dagelijks monster verwordt. En hoe zij vervolgens samen, in stilte en niet zelden jaren, worstelen om het leven weer op de rit te krijgen. Geknakt door PTTS (post traumatic stress syndrom), moral injury of andere (lichamelijke) klachten die voortkomen uit opgelopen oorlogstrauma’s.

‘Van missie naar strijd’ maakt duidelijk hoe hoog de prijs is die voor onze vrijheid wordt betaald. Immers, ‘onze jongens en meiden’ worden door onze politici op missie gestuurd. Om elders in de wereld, en daardoor ook hier, vrijheid te brengen en te borgen. Maar niemand gaat op missie om gebroken terug te komen!

Dit boek geeft een soms onthullend inzicht in de wereld van de veteranen, hun geliefden, vrienden en familie. Sommigen durven hun kinderen niet meer naar school te brengen, voor anderen is een bezoekje aan een supermarkt al een beproeving. Er zijn zelfs veteranen die niet meer buitenkomen en met de gordijnen dicht in het eigen huis een veilige plek zoeken. Weer anderen vrezen hun eigen emotionele uitbarstingen evenals hun partners, kinderen, familieleden en vrienden trouwens. Velen krijgen de koers weer te pakken, maar moeten daar samen met hun dierbaren wel bewonderenswaardige inspanningen voor leveren.

‘Van missie naar strijd’ kan zonder overdrijving een uniek boek worden genoemd. Niet eerder vertelden zoveel verschillende oorlogsveteranen, partners, kinderen, verzorgers hun eigen verhaal. Hun eerlijke en ontroerende vertellingen staan symbool voor de ruim 650.000 militairen die namens ons land sinds 1940 zijn ingezet, in drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Nederland telt momenteel 113.750 veteranen. Hoeveel van hen de oorlog niet meer van het netvlies krijgen is onbekend, maar heel veel mannen en vrouwen worstelen met de naweeën van hun uitzending.

In het boek worden niet alleen unieke verhalen verteld. Er is ook aandacht voor het (als leek) herkennen van verschijnselen zoals PTTS, moral injury of andere vormen van trauma’s. Ook worden officiële en officieuze instanties beschreven die, vaak dag en nacht, klaarstaan om wanneer nodig veteranen een luisterend oor te bieden. Daarnaast wordt ingegaan op de mogelijkheid tot het opleiden van een wel heel unieke kameraad voor de oorlogsveteranen: de hulphond. En voor wie meer over het onderwerp wil lezen, wordt een aantal lezenswaardige boeken genoemd.

‘Van missie naar strijd’ wil een eerlijk inzicht geven in de wereld van een deel van onze militairen na een uitzending. Zodat veteranen, hun dierbaren en hun verzorgers een beter beeld krijgen hoe sommigen na terugkeer kunnen zijn veranderd, dat tijdig te herkennen, bespreekbaar te maken opdat, waar en wanneer nodig, de stap naar hulpverlening wordt gezet. Tegelijkertijd zien de auteurs dit boek zeker ook als een eerbetoon aan ‘onze jongens en meiden’ die zij, on-Nederlands, maar dat is dan maar zo, als helden zien en bestempelen.

Specificaties

ISBN13:9789492221957
Trefwoorden:veteranen
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:148
Druk:1
Verschijningsdatum:14-6-2019
Hoofdrubriek:Geschiedenis
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Eric Heres

Eric Heres is partner en mede-eigenaar van Virtus Communications, een adviesbureau op het gebied van crisiscommunicatie en reputatiemanagement. Eric kan putten uit ruim 25 jaar ervaring met advisering op het gebied van het bouwen en beschermen van reputaties.

Andere boeken door Eric Heres

Over Bruno Steinfort

Bruno Steinfort is zelf oorlogsveteraan. Na een missie in Irak keerde hij beschadigd terug in Nederland. Bij hem werd, na enkele jaren, PTSS geconstateerd. Bruno zou het liefst gisteren weer met zijn kameraden op missie gaan, maar is enkele jaren geleden uit actieve dienst ontslagen. Samen met zijn partner Miranda is hij hard aan het werk hun leven weer op de rit te krijgen.

Andere boeken door Bruno Steinfort

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Van missie naar strijd