Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Generatie 9/11

Migratie, diaspora en identiteit

Paperback Nederlands 2022 9789493256743
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

‘Een identiteit ben je niet, je kunt het hooguit abusievelijk denken.’

Wanneer op 11 september 2001 twee gekaapte vliegtuigen in het World Trade Center in New York boren, heeft dat ook grote gevolgen voor de Europese samenleving. Thema’s die voorheen tot de marge van het publieke debat behoorden, zoals identiteit en fundamentalisme, komen op de voorgrond te staan. Tolerantie en verdraagzaamheid maken plaats voor polarisatie en toenemende vreemdelingenhaat.

Als tiener groeit Lotfi El Hamidi op in de roerige beginjaren van de eenentwintigste eeuw. Geconfronteerd met het verharde debat rond de multiculturele samenleving wordt hij gedwongen na te denken over zijn plek in een westers land. Tussen conflict en aanpassing zoekt hij naar een positie waar hij zich mee kan verzoenen. Maar hoeveel tijd en ruimte wordt een Marokkaanse Nederlander gegund?

In verschillende essays blikt Lotfi El Hamidi terug op twee decennia verhitte discussies over islam, migratie en identiteit. Aan de hand van eigen ervaringen en observaties, gecombineerd met een scherpe historische en journalistieke blik, schetst hij een alternatief beeld van Europa. Vanuit zijn stad Rotterdam, het ground zero van het ‘multiculturele drama’ en rechts-populisme, beschrijft El Hamidi de grillige reis van een vaderlandloze migrantenzoon, op zoek naar een heimat in de diaspora.

Specificaties

ISBN13:9789493256743
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:120
Druk:1
Verschijningsdatum:30-8-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Lotfi El Hamidi

Lotfi El Hamidi is historicus en journalist. Na zijn Martin van Amerongen-fellowship bij de Groene Amsterdammer is hij sinds 2017 werkzaam bij NRC Handelsblad. Tussen 2018 en 2020 was hij columnist, nu is hij plaatsvervangend chef bij de opinieredactie.

Andere boeken door Lotfi El Hamidi

Inhoudsopgave

Voorwoord

Generatie 9/11
Waarom haten ze ons?
Het nieuwe Nederland
Heimat

Intermezzo: Marrokkanen, het zijn net mensen

Made in Rotterdam
Postkoloniale kater
Coup de boule
Als een broer

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Generatie 9/11