Twee vormen van kapitalisme
Over een ik- en een wij-samenleving (deel 2)
E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2014 1e druk 9789059729032Samenvatting
Even leek het of 'het kapitalisme' gewonnen had. Twee jaar na de val van de Berlijnse muur echter maakt Michel Albert duidelijk dat het zo simpel niet ligt. In 1991 verschijnt 'Capitalisme contre Capitalisme'. In dit boek onderscheidt Albert twee modellen binnen het kapitalisme: het neo-Amerikaanse en het Rijnlandse model. Een model gebaseerd op individueel succes, tegenover een model gebaseerd op solidariteit. Albert vraagt zich af waarom het eerste model steeds meer terrein wint en waarschuwt voor de gevolgen die dat kan hebben voor de landen langs de Rijn.
Het boek maakt duidelijk wat de Rijnlandse waarden zijn. Deze blijken belangrijk bij de transitie van een maatschappij die de laatste drie decennia sterk beïnvloed werd door het neoliberalisme.
De slotzin van Albert luidt: "Dit gaat ons allemaal aan. Voor elk van ons geldt, morgen wordt vandaag beslist."
Dit ebook bevat een vertaalde samenvatting van het boek van Albert. Daarnaast is in commentaar ook de verbinding gelegd met de huidige tijd. In het laatste hoofdstuk komen ook nieuwe inzichten aan de orde, die van belang blijken voor de toekomst.
'Twee vormen van kapitalisme' is het tweede ebook in de Rijnland-Reeks. De reeks wordt regelmatig aangevuld met nieuwe ebooks. Meepraten en op de hoogte blijven van de Rijnland-Reeks? Volg op twitter de hashtag #rijnland20 en meld u aan bij hetrijnlandboekje20.ning.com.
Specificaties
Lezersrecensies
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan