Op een dag wilde ik gaan wandelen...
Op de vroege ochtend van een zonnige werkdag neem ik me voor een strandwandeling te maken. Ik ga douchen, kleed me aan en ga op mijn gemak ontbijten. Daarna kruip ik achter mijn laptop, want ik heb inspiratie om een column te schrijven. En ik denk: die strandwandeling maak ik halverwege de ochtend.
Na het schrijven van mijn blog check ik mijn mail. Ik zie dat we een aanvraag hebben binnengekregen voor een teamprogramma. Of ik een offerte wil schrijven. Yes, wat een gave klus! Wat denk je dat ik doe als ondernemer? Natuurlijk bel ik de klant en ga ik aan de slag met de offerte. Tussentijds begeleid ik een individuele coachsessie. Na afloop daarvan zie ik dat ik nog een aantal appberichten van collega's moet beantwoorden. Voordat ik het in de gaten heb, zit ik een half uur te appen. En mijn strandwandeling? Die komt vanmiddag wel..., zeg ik in gedachten tegen mezelf.
Na mijn lunch achter de laptop rond ik de offerte af en lees ik reflectieverslagen van coachees. Inmiddels is het gaan regenen en is mijn voornemen om een strandwandeling te maken naar de achtergrond verdwenen: morgen weer een dag!
Resultaat? Ik zit de hele dag op mijn bureaustoel achter mijn laptop! Herken je dit verloop van de werkdag?
Ik kan best doorgaan!
Jaren geleden verliep een dag op kantoor bij mij op deze manier. Onbewust haalde ik te veel erkenning uit mijn werk. Ik ‘moest' van mezelf doorwerken. Ook als ik moe was, ging ik nog even door - dat kon best, vond ik. Flink zijn is me met de paplepel ingegoten. Maar daardoor onderdrukte ik mijn gevoelens en mijn mentale, emotionele en lichamelijke behoeften. Ik ging over mijn grenzen heen, met hoofd-, nek- en schouderpijn tot gevolg.
Tijd voor verandering
Stap voor stap heb ik hier verandering in aangebracht. Hoe? Door een ander levensritme aan te nemen, bewust te vertragen, met aandacht te voelen. Door te doen waar ik echt behoefte aan heb. Zo heb ik een programma per maand, per week en per dag met balans tussen in- en ontspanning. Ik start mijn ochtend met ademhalingsoefeningen en yoga. Ontbijten doe ik met aandacht. Ik zit maximaal anderhalf uur achter mijn laptop en doe tussentijds oefeningen, bijvoorbeeld voor mijn schouders. Tussen de middag wandel ik een half uur in de natuur. Rond acht uur ga ik offline. Ik doe mindfulness-oefeningen of ga in bad. Rond negen uur slaap ik.
Soms betrap ik mezelf er nog weleens op dat ik langer doorwerk dan goed voor mij is. Dan merk ik dat ik minder scherp word en dingen over het hoofd zie. Als je de hele dag - vooral online - doorwerkt, word je minder productief. Dan is het tijd om op de rem te trappen.
Time-out
Hersteltijd nemen zorgt ervoor dat je productiever bent. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen in de natuur (bos, strand, duinen), tuinieren, mediteren, lezen, en zittend, staand of liggend je omgeving waarnemen. Vertraag om jezelf waar te nemen, maak contact met je lichaam en bekijk je werk en privéleven van een afstandje. Maak tijd voor je hobby. Zo geef je je hersenen een korte vakantie. Opgaan in een offline hobby geeft je een mentale time-out. Dat is heel gezond voor je brein.
Dit zijn allemaal dingen die je ook of juist in coronatijd kunt doen om je batterij op te laden. Balans tussen inspanning en ontspanning. Jezelf ont-moeten. Hierdoor ontstaat inzicht en creativiteit. Unpluggen dus!
Over Manon Bongers
Manon Bongers is expert op het gebied van gedrag van mensen in organisaties. Ze is psychologie trainer, coach, therapeut en auteur van verschillende managementboeken. Manon is internationaal erkend opleider en supervisor in de Transactionele Analyse en gecertificeerd trainer in het Process Communication Model®. Sinds 2006 is ze eigenaar van Opleidingsinstituut Bongers & Partners.