Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Een keerpunt in je leven

De diagnose ‘kanker’ of het overlijden van een geliefde kan een keerpunt in iemands leven vormen. Meer collectieve ‘keerpunten’ zijn rampen als 9/11. Er zijn duizenden verhalen vastgelegd van mensen die hun leven dramatisch gewijzigd hebben na dit soort gebeurtenissen. De persoonlijke drama’s en de verhalen geven een inzicht in beweegreden en activiteiten die het veranderende leven kenmerken.

Bertrand Weegenaar | 30 april 2014 | 1-2 minuten leestijd

Arianne Huffington is succesvol ondernemer (van de onder andere The Huffington Post!) en alleenstaande moeder van twee dochters. Op 6 april 2007 stortte Huffington letterlijk in, brak haar kaak en bleek oververmoeid te zijn. Ze had maanden nodig om te herstellen van de val, van de vermoeidheid, en om los te komen van de stress. De autobiografie Het nieuwe succes (‘Een toekomst vol kracht , wijsheid en evenwicht’) is een neerslag van deze strijd en de aanleidingen daartoe.

Het boek is opgebouwd rondom de drie thema’s kracht, wijsheid en evenwicht, en is in de eerste plaats een aanklacht tegen de enorme druk die de moderne samenleving op mensen legt. Het boek staat bomvol met onderzoeksresultaten en erudiete literatuurverwijzingen. Huffinton zelf vindt rust in met name mindfulness. Maar een echt boek met tips hoe de drie pilaren in je leven toe te passen, is het niet geworden, daarvoor bevat het te weinig concrete aanknopingspunten. Ook de eruditie kan soms wat gaan tegenstaan. Vooral omdat het zo terloops gaat dat de bronnen onrecht worden gedaan. Zo wordt even in één alinea Macht der gewoonte van Charles Duhigg afgedaan. Onterecht want dit is een kanjer van een boek als het gaat om de valkuilen die er zijn bij het veranderen van gewoonten.

Huffington ageert ook stevig tegen de druk die het gebruik van sociale media op ons legt. Let wel: zelfgekozen druk. Ze heeft daarin een medestander in Randi Zuckerberg, de zus van de Facebook oprichter Mark Zuckerberg. Zelf werkte ze bij Facebook als marketing manager. In dot complicated beschrijft ze haar ambigue houding met het medium. Ze vertelt over de krachten (de verkiezing van Obama in 2008) maar ook de destructieve kracht die het op jonge mensen kan hebben. De mogelijkheden voor consumenten en de uitdagingen voor ouders van jonge kinderen.

Memorabele verhalen van levensinzichten zijn ook opgetekend uit de monden van Clayton Christensen en Randy Pausch. In De succesfactor en The Last Lecture werken beide professoren hun boodschappen in memorabele spreekbeurten uit in boekwerk. De indrukwekkende lezing van Randi Pausch is hier te bekijken.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. In 2020-2021 schreef hij 8 artikelen Uit de boeken voor jonge leiders. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden