Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Over Peter Pan en Robin Hood

De heren Pan en Hood behoren tot een select groepje bejubelde rebellen. Legendes  zijn de basis van hun bestaan. Piraterij en diefstal behoren tot hun metier. Hun acties waren en zijn strafbaar. Piraterij keuren we af (toch?) en diefstal, zelfs onder het mom ‘Ik geef het aan de armen’ wordt door de overheid niet als een goed argument aangemerkt. Zelfs een topadvocaat gaat je niet helpen. De heren Pan en Hood waren dan ook buitenbeentjes.

Bertrand Weegenaar | 28 april 2016 | 1-2 minuten leestijd

In bedrijfskundige zin zit het soms weer wat anders. Diefstal is een rekbaar begrip, want geldt er toch niet vaak ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’. Een digitale Robin Hood heet nu een ethical hacker.  Hackatons hebben een avontuurlijk karakter. De Piratenpartij is in IJsland inmiddels de grootste partij en draagt regeringsverantwoordelijkheid.

In De buitenbeentjeseconomie van Alexa Clay en Kyra Maya Phillips komen een reeks buitenbeentjes aan het woord die zacht gezegd de randen van het wettelijke hebben opgezocht. Ze hebben een hoge mate van innovatiekracht ontwikkeld waar wij weer wat van kunnen leren. Het bestuderen van Afrikaanse piraten, hacker communities en kamelenmelkers laat bedrijfsmodellen zien die behoorlijk innovatief zijn. Buitenbeentype houden zich bezig met sjacheren, namaken, hacken, provoceren, en bijsturen. Buitenbeentjes zijn verder volhouders want weerstand is groot.

De auteurs vertellen in dit boek mooie verhalen die inspireren om de technieken van de buitenbeentjes eens uit te zoeken. En misschien toe te passen in het eigen werkveld. Het advies is wel, want de slaagkans neemt enorm toe, om een entourage te regelen. Robin en Peter waren niet alleen. Ook echte buitenbeentjes als Jean Jacques Rousseau en Thomas . Beiden werkten hun ideeën uit in de comfortabele en stimulerende omgeving van de Franse salons en de Londense teahouses. Lees daar Philipp Blom’s Het verdorven gezelschap en Where good  ideas come from van Steven Johnson onder andere over Benjamin Franklin’s theehuisbezoeken.

Robin en Peter verkeerden historisch in goed gezelschap!

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden