Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Inauguratie Wouter ten Have tot hoogleraar Organisatieverandering

Vrijdag 31 maart 2017 heeft de inauguratie plaatsgevonden van prof. dr. Wouter ten Have (47) tot hoogleraar Organisatieverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Wouter ten Have is sinds 2004 managing partner bij TEN HAVE Change Management.

Pierre Pieterse | 4 april 2017 | 1-2 minuten leestijd

‘Organisaties 'hebben' geen mensen, mensen zijn van toegevoegde waarde voor organisaties. Hoe mensen van toegevoegde waarde kunnen zijn voor klanten, cliënten of patiënten, moet centraal staan bij de inrichting van organisaties.’ Dat is de boodschap van prof. dr. Wouter ten Have in zijn oratie Waardevol organiseren en veranderen. Van hebben naar zijn, die hij op 31 maart heeft uitgesproken aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ten Have ziet het als zijn morele plicht om als wetenschapper én practitioner wetenschappelijke kennis en inzichten naar de praktijk over te dragen en waar nodig in de plaats te stellen van heersende valse overtuigingen, mythes en onjuiste aannames – met als doel het vakgebied organisatieverandering op te schonen en volwassener te maken.

‘Waar het gaat om veranderen is er geen “Haarlemmerolie”, er zijn meestal geen quick fixes. Wél zijn er principes en praktijken die vaak werken en dikwijls het verschil maken.’ Managers moeten volgens Ten Have vooral kijken naar de essentie van modellen en concepten. ‘Wat zijn de deugdelijke, effectieve bestanddelen of mechanismen? In welke context werkt het wel en waar niet? Als we deze vragen durven te stellen en oprecht zoeken naar antwoorden, dan komen we tot een steeds betere verzameling inzichten, praktijken en wetenschap op het gebied van verandering.’

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Steven ten Have, Wouter ten Have, Anne-Bregje Huijsmans
Reconsidering Change Management
Steven ten Have, Wouter ten Have, Anne-Bregje Huijsmans
Veranderkracht

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden