Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Systematisch Management Problemen Oplossen

Systematisch Management Problemen Oplossen is een boek voor studenten, adviseurs en managers die complexe praktijkproblemen effectief willen oplossen zonder dat de probleemaanpak hen in een keurslijf dwingt. Een preview.

Hans Heerkens & Arnold van Winden | 18 juli 2017 | 3-4 minuten leestijd

Problemen oplossen doe je in alle studierichtingen en in tal van bedrijfssectoren. Kennis van het vak of de branche is onontbeerlijk om die vraagstukken aan te pakken. Maar daarmee ben je er niet. Een systematisch probleemaanpak kan op veel plekken soelaas bieden. In dit boek staat de Algemene Bedrijfskundige Probleemaanpak (ABP) centraal. Dat is een beproefde methode die in meerdere situaties voor verschillende problemen en in alle vakgebieden is toe te passen. De ABP geeft een kader waarbinnen probleemoplossers zelf bepalen welke instrumenten of theorieën ze gebruiken. Zo komen ze stap voor stap tot een afgewogen oplossing.

Onderzoek en ontwerp bij elkaar

De meeste methodologieboeken gaan over onderzoeksmethodologie, waarin centraal staat hoe je kennis verzamelt. Een minderheid van methodologische literatuur betreft ontwerpen, het oplossen van praktijkproblemen. In dit boek over de ABP komen ontwerp en onderzoek bij elkaar. Onderzoeken doe je niet voor de lol. Het heeft bijna altijd als doel om een bijdrage te leveren aan de oplossing van iets dat niet gaat zoals je wilt. Je hebt kennis nodig om een probleem te kunnen aanpakken. Daarvoor doe je onderzoek. Met de bestaande boeken kun je een eind komen als het om onderzoeken of ontwerpen van oplossingen gaat. Maar het valt niet mee om die twee activiteiten op elkaar te laten aansluiten. De ABP helpt je om onderzoek te doen waar je echt iets aan hebt, dat je verder helpt bij de oplossing van problemen bij bedrijven en non-profitorganisaties.

Met deze systematische probleemaanpak zoek je stapsgewijs een goede en werkbare oplossing. Dat hoeft niet altijd de allerbeste uitkomst te zijn. Als je als bedrijf wilt excelleren, is er meer nodig. Als alle bedrijven in de branche kiezen voor dezelfde systematische aanpak komen ze wellicht tot vrijwel dezelfde voordelen en strategieën. Om je te onderscheiden van anderen is meer nodig, bijvoorbeeld creativiteit.

Briljante toevalstreffer of mislukking?

Wat werkt beter: een systematische of creatieve benadering? Het is net als met de keuze tussen beleggen of sparen. Met beleggen bouw je sneller vermogen op dan met sparen. Toch stort niet iedereen met geld zich in aandelen. De risico’s zijn groot. Zo is het ook met een creatieve benadering van een probleem. Je komt op vindingrijke oplossingen die niet zelden beter zijn dan de antwoorden die je met een systematische aanpak krijgt. Maar de kans dat deze vondsten praktisch niet haalbaar zijn of niet blijken te werken is relatief groot.

Met een systematische aanpak stuit je zelden op een briljante toevalstreffer, terwijl het resultaat meestal wel acceptabel is. Op voorhand is niet altijd te zeggen wat beter werkt: een creatieve of een systematische benadering. In de praktijk is het vaak handig om te kiezen voor een systematische aanpak, terwijl je je creativiteit in de verschillende fasen ook gebruikt.

In Systematisch Management Problemen Oplossen vind je tal van voorbeelden hoe je met gebruik van creativiteit systematisch te werk kunt gaan.

Dit boek is gelijktijdig verschenen in een Engelse vertaling: Solving Managerial Problems Systematically.

Hans Heerkens doceert methodologie van probleem oplossen, onderzoek en besluitvorming aan diverse opleidingen van de Universiteit Twente en aan enkele business-schools. Arnold van Winden is docent Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is thuis in communicatie en projectmanagement. Ze zijn de auteurs van Systematisch Management Problemen Oplossen.

Over Hans Heerkens
Hans Heerkens is hoofddocent methodologie bij de Business School Nederland in Buren en assistent professor aan de Universiteit van Twente.
Over Arnold van Winden
Arnold van Winden is zelfstandig communicatieadviseur en -trainer plus docent communicatie- en projectmanagement bij de Hogeschool van Amsterdam.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden