Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Victor Steijger

‘We kijken met een Euromastperspectief naar mensen’

Victor, Stephen en Erik Steijger schreven met Wendbaar werken alweer hun vijfde boek. Het is de opvolger van Top10 voor Topteams dat de drieling in 2015 al schreef samen met Corrien de Jongh. Hoe je het boek zou mogen omschrijven? Een trainingsboek voor de ‘totale mens’.

Bas Hakker | 29 maart 2019 | 7-10 minuten leestijd

We treffen de drieling op het kantoor van Optimaal Talent in Oud Beijerland. Daar zijn de broers Victor en Stephen gevestigd met hun eigen trainingsbureau en Erik werkt in het bedrijfsleven. Ondanks dat het een drukke dag was, nemen de mannen rustig de tijd om te vertellen over hun nieuwe boek.

Waarom een nieuw boek?
Victor: Twee jaar geleden hebben tijdens een citytrip in Malaga een vitaliteitstest bedacht waarbij totale fitheid het uitgangspunt is. Die test is de basis geworden voor het boek, pas later hebben  we daar mensen bijgehaald en zijn we dat gaan aanscherpen waardoor het 6C-model ontstond. Hierin staat dat je fysiek, mentaal en geestelijk fit moet zijn, dat je bekwaam moet zijn in wat je doet, dat je een goede connectie met mensen moet hebben en dat je lichaam en geest ook in balans moeten zijn.

Het was dus een test om te onderzoeken of je een beetje gezond met werk omgaat? Of je mentaal en fysiek fit bent?
Victor: Het is breder dan die werkmuren, het gaat om vitaliteit, je werkgeluk, maar ook of je een beetje toekomstbestendig bent. We merkten dat alle modellen wel ergens terugkwamen, maar niet het totale plaatje. Dus ik zei tegen uitgeverij Boom toen ze vroegen of er al een opvolger was voor Topteams: dit gaat uit van het totale mensprincipe. In november 2015 bedachten we de test, in november 2017 het boek en nu komt hij uit.
Stephen: We zeggen wel eens op zijn Rotterdams: we kijken met een Euromastperspectief naar mensen. We dachten dat we niets toe te voegen hadden aan het vorige boek, maar dat bleek anders.
Erik: Ik was daar niet bij betrokken, maar ik moest wel direct aan Louis van Gaal denken die volgens de totale mensprincipe met zijn spelers omgaat. Hij keek ook naar de mentale en psychologische gezondheid van spelers en wij gaan nog iets verder; ook je financiën spelen bijvoorbeeld een rol. Alle puzzels kwamen samen.

Welk element voegen jullie toe ten opzichte van de bestaande literatuur over een duurzame loopbaan waar je nu veel over hoort?
Victor: Context, hierbij gaan we ervan uit dat je thuis ook in balans moet zijn om te kunnen presteren. We zijn gaan kijken welke elementen we allemaal in de praktijk tegenkwamen waarmee mensen aan de slag konden en kwamen dus tot zes dimensies. Daarna zijn we erover gaan lezen en zo zijn we het steeds meer gaan invullen.
Erik: Er wordt gewoon veel gevraagd van mensen. Je hebt anderhalf inkomen nodig om een huis te kopen, die smartphone vreet veel energie en we moeten altijd maar mee doen met alles. Daarvoor heb je in alle opzichten een gezond lijf nodig.

Hoe zorg je dat mensen een beetje gezond blijven? Jullie beschrijven een case van een man die ontslagen is en daarmee aan de slag moet.
Victor: Het is niet altijd meer, sneller en harder, maar het gaat om levensgeluk. Het mooie aan deze tijd is dat je het daar gewoon over mag hebben. Als je dat 20 jaar geleden had gedaan, kreeg je een schop van je baas bij wijze van spreken. Wij stellen een diagnose op basis van de 108 vragen en signaleren welke factoren op groen en rood staan. Dan kan je de tijd die je hebt heel goed besteden. Onze rol is dan om de vinger op de zere plek te leggen en dan komen ze wel in beweging. Zo trainden we bijvoorbeeld iemand die heel slecht scoorde op de C van conditie en zij ging in een loopgroep en viel enorm af. Dat kan leiden tot veel meer energie op je werk.
Erik: Bij mij werkte een vrouw die veel ziek was en zij bleek een man te hebben die ze moest verzorgen wat veel stress opleverde. Toen zijn we die 36 uur naar 32 uur gaan terugbrengen dus dan blijkt dat je verder moet kijken dan de werkvloer. Steeds vaker heb je het daar op werk ook over. Een burn-out kost hartstikke veel geld voor een bedrijf dus dat moet je altijd willen voorkomen.
Stephen: Je ziet steeds meer bewijs dat geluk leidt tot beter werken. Je bent 300 procent creatiever als je gelukkig bent, hebt minder ziekteverzuim. Dat zijn harde performancethema’s.

Welk element van de zes C’s was voor jullie de grote ontdekking?
Victor: Ik denk de C van connectie is waarin mindfulness een grote rol speelt. Het is de kracht van uit de ratrace blijven, in contact komen met jezelf en vooruit te komen door soms even rustiger te doen. Dat zit wel iets verder af van onze eigen opvoeding als kinderen uit een ondernemersgezin. Bij ons was het ook van: lat hoog leggen, doorzetten en niet zeuren dus wij hebben dat perspectief ook niet.
Erik: Ik las het boek van Jon Kabat-Zinn, de uitvinder van mindfulness en dan blijkt het heel wetenschappelijk verantwoord te zijn. Hij maakte heel duidelijk waarom de balans tussen lichaam en geest zo belangrijk is, daar was niets zweverigs aan.

Wat is de praktische vertaalslag van zijn visie?
Erik: Dat je tijd voor jezelf moet nemen om een dag verantwoord in te delen; rust inplannen, even wandelen en mediteren.

Even een klein stapje terug; dat gedoe over mindfulness past dus niet bij jullie achtergrond. Maar hoe merkte je dat je daar behoefte aan had?
Victor: Je kan tot diep in je dertigste veel van je lijf vragen, maar op een gegeven moment zegt je lijf ‘ho’. Dus ik kreeg last van rugpijn, kampte met overgewicht want ik had ’s avonds voor mijn gevoel recht om te eten na zo’n dag hard werken. Dat hadden we alle drie trouwens. Ik kwam kreupel uit de auto en nu gaat het wel goed. We hebben veel grenzen verlegd, ook door te laten zien hoe moeilijk het is.
Stephen: In feite waren we te eenzijdig bezig om dit drukke leven aan te kunnen. Ik denk dat onze generatie echt moest leren om met die mobiele telefoon om te gaan. Je hebt zo’n vol leven en dat kan je lijf niet aan. Daarom ga ik straks de sauna in.
Victor: Het boek komt dus ook uit onze praktijk, inmiddels ben ik 10 kilogram afgevallen en dat geeft een heel fijn gevoel. Je leert om soms even stil te staan in plaats van te blijven rennen.

Is het jullie ambitie geweest om mindfulness uit het zweverige te halen?
Erik: Jazeker, ik vind het ook een verrijking voor onszelf. Als je even gast terugneemt, heb je meer overzicht en dan ga je dingen beter zien.
Victor: Wij zijn vrij praktisch, economisch opgeleid ook en wij zijn er ook in gaan geloven. Laat ons maar die voortrekkersrol nemen. Het is juist zweverig als je dit zweverig noemt, het gaat wel over je lijf en het klopt gewoon. We gebruiken het nu ook in trainingen en het werkt gewoon goed.
Stephen: Ik was zelf ook kritisch en daardoor kan je mensen die hier komen ook meenemen. Wij zijn dit proces ook doorgegaan.

Topsporters hebben het vaak over focus en doelen stelen en ondernemers ook. Als je die mensen interviewt leer je dat dit niet altijd de ideale lijn is. Voor sommige mensen werkt het juist goed om ook andere dingen te doen.
Victor: We hebben dingen geleerd als: doen door niet te doen. Of niet streven, weet je hoe ingewikkeld dat is voor ons?
Erik: Waar ik vroeger een heel ingewikkeld managementvraagstuk had en direct ging analyseren, leg ik het nu even weg. Onbewust gaan je hersens ’s nachts aan de slag met dit probleem. Bewust iets wegleggen.

Victor, ga je hardlopen met een doel?
Victor: Jazeker, maar ik weet dat herstellen ook belangrijk is; rust is ook trainen. Wij gaan vier keer per jaar met elkaar naar de sauna dus we geloven er ook in. Dat kan je natuurlijk lastig aan een baas verkopen. Ik neem die rustmomenten ook steeds vaker in trainingen, je maakt een hoofd leeg.
Stephen: Net zoals we nu allemaal Office moeten beheersen is dat je over tien jaar helemaal mindfull moet zijn heel normaal, het is een basis skill om te overleven in de ratrace.

Haal je ook energie uit iets sociaals doen?
Stephen: Zeker, door een ander gelukkig te maken, maak je ook jezelf gelukkig. Ik coach wel eens mensen en zeg: doe vijf dingen waarmee je iemand gelukkig maakt. Daar knappen mensen echt van op.

Is Johan Cruijff nog steeds jullie held?
Victor: Je gaat de rol van Cruijff pas zien als hij er niet meer is. Ik weet nog goed dat Stephen vertelde dat hij was overleden…ik had echt geen zin in de dag meer. Het voelde alsof een familielid was overleden.
Stephen: De punt naar voren, dus altijd aanvallen, dat is Cruijff. Altijd vooruitspelen en dingen mooier maken. Mijn mooiste voetbalmoment was de WK-finale. Je haalt de bal op, borst vooruit en je laat zien waar je voorstaat. Daar zit alles in: niet bang zijn en aanvallen. Daarom is ons boek oranje.
Erik: Voor mij was het Cruijff-moment dat hij zei over het feit dat Oranje tegen de wereldkampioen moest in 1974: fijn hebben we die alvast gehad. Dat is anders denken.

Over Bas Hakker

Bas Hakker studeerde marketingcommunicatie en schreef daarna als journalist veel over media en marketing voor Adformatie, MarketingTribune, AD, NRC en Managementboek. Vandaag de dag is hij hoofdredacteur van marketingwebsite Candid.news. Met zijn bedrijf ‘Kleedkamer4’ helpt hij kleine ondernemers met het opbouwen van een klantenbestand.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Viktor Steijger, Erik Steijger, Stephen Steijger
Wendbaar werken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden