Regelmatig hoor ik, als ik binnen organisaties aan het werk ben: ‘Ja, tuurlijk Hans, maar dat is Utopia, waar jij het over hebt.' ‘Mooi' zeg ik dan, ‘dan gaan we er alles aan doen om daar te komen!' Want dat is mijn grootste streven: gedoe verminderen, zodat mensen, teams en organisaties meer verbinden en zinvoller gaan bijdragen, utopisch of niet.
Inmiddels weet ik dat het goed haalbaar is. Gelukkig maar.
Verspilling & verwaarlozing
Na 20 jaar als manager, consultant en team- en leiderschapscoach in organisaties te hebben rondgelopen, valt het mij op dat er - alle management- en leiderschapscursussen ten spijt - nog steeds sprake is van verspilling en verwaarlozing. Verspilling van geld en energie en verwaarlozing van mens of professional.
Cultuur
Dit komt mijns inziens doordat er te veel aandacht is voor processen, resultaten en doelstellingen en te weinig aandacht voor een bewuste ontwikkeling van een gewenste cultuur. En dat gebrek aan aandacht voor de cultuur veroorzaakt heel veel gedoe en zorgt ervoor dat doelstellingen juist niet gehaald of projecten niet gerealiseerd worden. Paradoxaal genoeg.
Direct toepasbaar
Het aantrekkelijke van dit boek is dat ik het abstracte begrip leiderschap superpraktisch heb weten te maken. Zodat het niet alleen bij een intellectuele beschouwing over leiderschap blijft, maar dat de lezer- of je nou leidinggevende bent of medewerker in een team of collectief - er werkelijk iets mee kan IN DE PRAKTIJK. Zonder ingewikkelde theorieën of modellen te moeten bestuderen. Er is maar een (1) model c.q. methodiek en dat is zo logisch en eenvoudig dat iedereen dat begrijpt en aanvoelt en daardoor direct in eigen praktijk kan toepassen.
De bedoeling
De bedoeling van dit boek is om jou te laten inzien waar en hoe je gedoe kunt verminderen of voorkomen en hoe je samen met jouw team of organisatie een cultuur van collectief leiderschap vorm kunt geven, waardoor jij en het collectief met minder moeite meer voor elkaar krijgen.
Hoe dan
Met behulp van het model en methodiek teamspraak kun je op een effectieve manier, zinvolle gesprekken voeren op het juiste moment over het juiste onderwerp of thema om zo gezamenlijk een CULTUUR van collectief leiderschap te creëren; een cultuur waar iedereen denkt, handelt en interacteert vanuit het gezamenlijke belang, vanuit eigen verantwoordelijkheid.
Reflectie
In elk hoofdstuk beschrijf ik een of meerdere praktijksituaties, waarin een aspect van collectief leiderschap naar voren komt. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met de essentie daarvan. Dan volgen een aantal reflectievragen, zodat je direct de link kunt leggen naar je eigen situatie. De bedoeling van deze vragen is dat je je steeds bewuster wordt waar jij en jullie staan op het gebied van collectief leiderschap, zodat je weet wat jou en het collectief te doen staat.
Wens
Ik hoop dat het jou, de lezer, veel goeds gaat brengen. Dat het gedoe in je organisatie, in je team, op het werk of in je leven vermindert en dat je meer collectiviteit ervaart en zo optimaal en met minder moeite kunt bijdragen.
Ik wens je veel collectief leiderschap toe!
Over Hans van Paridon
Hans van Paridon (1964, Amsterdam), begonnen als docent, is al zo’n 20 jaar consultant, trainer en teamcoach en is samen met een aantal collega’s eigenaar van Spiff Collective, een bureau voor leiderschapsontwikkeling. Hij is de auteur van Collectief leiderschap in de praktijk.