Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Stress is een keuze - Afrekenen met stress begint met zelf te veranderen

Wil je afrekenen met stress? Dan zul je zelf moeten veranderen. Dat is de boodschap van Hilbrand Bos in zijn boek Stress is een keuze. In zijn preview vertelt hij er meer over.

Hilbrand Bos | 10 mei 2021 | 3-4 minuten leestijd

Wat zou de wereld mooi zijn als we ons allemaal zouden kunnen bevrijden van stress. Wat zou het een mooie wereld zijn als bedrijven zich geen zorgen meer hoeven te maken over medewerkers die met stressklachten zijn uitgevallen, omdat stress eenvoudigweg niet meer zou bestaan. Wat zou het mooi zijn als de kostenpost van ziekte door stress tot een minimum gereduceerd zou zijn. Welke ondernemer zou dat niet willen?

In onze bedrijfscultuur is ingebakken dat medewerkers met stress op de een of andere manier worden ondersteund door allerlei cursussen en coaches, en dat er veel begrip voor is wanneer een collega met een burn-out uitvalt. Aan de andere kant beseft iedereen dat de kans op recidive heel erg groot is. Dat komt volgens mij doordat de echte oorzaken van stress niet worden onderkend en ook niet worden aangepakt.

Bij stress denken we vaak dat het ligt aan externe factoren die de stress veroorzaken, maar in mijn boek Stress is een keuze leg ik de bal terug bij de degene met stress. Ik heb hiervoor beschreven wat mijn eigen gevecht met stress was, en de wijze waarop ik dit gevecht heb overwonnen. Ik beschrijf daarnaast de inzichten die ik kreeg tijdens mijn proces uit de stress.

Het boek biedt naast vele inzichten een grote dosis kennis die elke manager en leidinggevende zou moeten hebben over stress. Want pas met voldoende inzicht is het mogelijk om de medewerkers met stressklachten enigszins te helpen en begrip voor hun situatie te krijgen. Ik maak duidelijk dat het nooit de externe factoren zijn die de stress veroorzaken. Het zijn niet de targets, het is niet de lastige leidinggevende, het zijn niet de problemen thuis. Het zijn nooit de externe factoren die de stress veroorzaken. Nee, de oorzaken van stress zitten in elk van ons opgesloten. 

Volgens mij is het vooral een uitvlucht om de oorzaken van stress buiten je zelf te zoeken, omdat dat je weerhoudt er zelf iets aan te doen. Ik heb jarenlang mensen gecoacht die in een burn-out zaten of op een andere manier veel stress ervoeren. Niet alleen heb ik ervaren dat het heel gemakkelijk was om de oorzaken van zijn eigen stress buiten mezelf te zoeken, ik zag het ook bij cliënten. 

Veel van onze westerse ziekten zijn vooral te wijten aan stress, omdat stress funest is voor ons immuunsysteem. Hoe langer de stress duurt, hoe vatbaarder je wordt voor ziektes. En het grote probleem is dat je de echte stress niet voelt. Het boek verhaalt hoe ik zelf in staat ben geweest om mijn eigen ziektes te genezen door de stress op te lossen. Ik noem dit bijvangst, omdat ik er altijd van uit gegaan was dat ziekte een kwestie van geluk en leeftijd was. Totdat ik mezelf genas van al mijn ziektes door de stress op te lossen.

Juist in de tijd waarin we leven en waarin stress algemeen gemeengoed lijkt te zijn is dit een verhelderend boek dat op inspirerende wijze laat zien dat er een manier is waarop je de stress kunt oplossen. En die manier begint bij inzicht. Je moet het snappen voordat je het oplost. Eén van de belangrijkste uitspraken in mijn boek is dan ook: 'Stress los je niet op door de stress op te lossen.'

Over Hilbrand Bos

Hilbrand Bos heeft zich naast een carrière als financieel manager gericht op het coachen en begeleiden van mensen met stress- en burn-outklachten. Daarnaast geeft hij trainingen en presentaties. Hij is de auteur van Stress is een keuze.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden