Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Dienend leidinggeven - Herwerkte editie

Dienend leidinggeven biedt een heldere en werkbare methode om mee aan de slag te gaan, met het natuurlijke leiderschap binnen de wolvenroedel als inspiratiebron. In deze preview vertelt de auteur van Dienend leidinggeven hoe dat eruit kan zien.

Roeland Broeckaert | 20 oktober 2016 | 3-4 minuten leestijd

‘De leider van de toekomst is dienend en dienstbaar. Hij of zij is in de eerste plaats trouw aan de missie van de organisatie. De eigen agenda is daaraan ondergeschikt. Een leider die de missie van zijn organisatie “leeft”, vindt op natuurlijke wijze een langetermijnkoers en -strategie. Roeland reikt met dit boek een duidelijk en bruikbaar model aan en bewijst dat hij dicht bij de dagelijkse praktijk staat.’

— Wouter Torfs CEO Schoenen Torfs, zes keer verkozen tot Best Place To Work Belgium

Dit is boek is niet geschreven voor leiderschapsexperts. Wel voor leidinggevenden die ooit expert waren. En aangezien een goede voetballer ook niet automatisch de beste trainer wordt, waarom zou een gedreven professional dan wel automatisch een effectieve leidinggevende zijn?

Ik schreef dit boek vanuit de nood aan concrete handvatten om leiderschap in de praktijk waar te maken. Leidinggevenden die dagdagelijks met beide voeten in de praktijk staan, worstelen met heel concrete dillema’s: Wat verdient je aandacht, en wat niet? Je wilt wel delegeren, maar je kunt sommige taken moeilijk loslaten. Je ziet de verschillen tussen je medewerkers, maar je wilt ook iedereen gelijk behandelen. Hoe ga je om met de spanning tussen korte en de lange termijn? Wanneer neem je de rol op van leider, manager of coach? Hoe kan je zacht zijn in de relatie en hard voor de resultaten?

Ik maak hierbij gebruik van het ‘ABC-raamwerk van medewerkersbehoeften’ (Pink, 2013). Daarin wordt gesteld dat medewerkers drie elementaire behoeften hebben om drive in hun job te ervaren:

- Autonomie: de medewerker wil in bepaalde mate zelf kunnen bepalen wat hij doet en hoe hij iets doet.

- Binding met de organisatie: de medewerker wil bijdragen aan iets dat in zijn ogen zinvol is. Hij wil dit doen in verbondenheid met de mensen en zijn team.

- Competentie: de medewerker wil ergens goed in zijn en ingezet worden op zijn talenten.

Daarbij komt dat wetenschappelijk is aangetoond dat ‘dienend leiderschap’ ervoor zorgt dat organisaties de drie basisbehoeften (autonomie, binding en competentie) van de moderne professional rechtstreeks kunnen beïnvloeden (Nuijten, 2012). En welke organisatie droomt niet van medewerkers in drive, zonder dat ze in overdrive of zelfs burn-out gaan?

Deze methode maakt de verbinding tussen de behoeften van de medewerker en de resultaten van de organisatie. Mijn aanname is immers dat resultaten volgen als er wordt ingezet op het creëren van drive bij de medewerker.

De dienende leidinggevende heeft in deze methode drie rollen die hij kan innemen die telkens gekoppeld zijn aan het ABC van de medewerkersbehoeften:

- De manager focust op autonomie. Hij zorgt dat de medewerker genoeg ruimte krijgt om zijn job zo autonoom mogelijk uit te voeren. Ook regisseert hij de activiteiten van het team door zoveel mogelijk inefficiënties of belemmeringen weg te halen.

- De leider focust op binding. Hij zorgt ervoor dat de organisatie de juiste richting aan blijft houden en concretiseert hij de richting samen met de medewerkers in doelstellingen. Hij zorgt ervoor dat de relaties van medewerkers zo sterk mogelijk zijn en ze zich verbonden voelen met elkaar en de organisatie.

- De coach focust op competentie. Hij staat in voor een juiste rolverdeling op basis van talenten. Hij heeft het lef om oplossingen te zoeken voor zaken die niet ontwikkelbaar zijn bij de medewerker. Hij stimuleert reflectie in een veilig leerklimaat.

Dit werkboek bevat tal van sprekende praktijkvoorbeelden, inspirerende quotes en methodieken, en allerlei denk- en doeopdrachten. Verder wordt er verwezen naar gratis (online) vragenlijsten, tests en tools die getoetst zijn aan een jarenlange praktijkervaring, waar je morgen mee aan de slag kan. 

Een heldere en werkbare methode om mee aan de slag te gaan, met het natuurlijke leiderschap binnen de wolvenroedel als inspiratiebron. Geen hoogdravende modellen, maar bruikbare guidelines om te komen tot jouw eigen best place to work!

Roeland Broeckaert is zelfstandig consultant. Met Roedel Consult adviseert hij organisaties die op zoek gaan naar een fundamenteel andere managementaanpak, en begeleidt hij hen bij de uitbouw van een modern leiderschapHij is de auteur van Dienend leidinggeven.

Over Roeland Broeckaert
Roeland Broeckaert is zelfstandig consultant. Met Roedel Consult adviseert hij organisaties die op zoek gaan naar een fundamenteel andere managementaanpak, en begeleidt hij hen bij de uitbouw van een modern leiderschap.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden