Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Agile Talent - 9 cruciale stappen bij de selectie van het toptalent van morgen

'De selectiecriteria van het talent van morgen zijn wezenlijk anders dan die van vandaag', staat te lezen op de flap van Agile Talent, de nieuwe nummer 1 in de Managementboek Top 100. In zijn preview vertelt de auteur, Ralf Knegtmans, kort waarom dat zo is en wat het voor uw selectieproces betekent.

Ralf Knegtmans | 23 november 2016 | 3-5 minuten leestijd

‘The illiterate of the 21st century will not be those that cannot read or write, but those that cannot learn, unlearn and relearn.’

Alvin Tofler – publicist & futuroloog

Onze wereld verandert razendsnel onder invloed van technologische ontwikkelingen. De veranderingen hebben zowel invloed op bedrijven als op de mensen die er werken. Wat vandaag gangbaar is, is morgen alweer gedateerd. Kennis is zo houdbaar als verse vis.

Het Peter Principle dat bepaalt dat mensen gepromoveerd worden tot aan het niveau van hun eigen incompetentie, zal op korte termijn vervangen worden door het Charles (naar Darwin) Principle; je wordt al incompetent in je eigen baan als je niet in staat bent om je razendsnel aan te passen aan de ontwikkelingen.

Om nog bestaansrecht te hebben zullen ook bedrijven sneller dan voorheen moeten innoveren. Anders zal ze hetzelfde lot beschoren zijn als Nokia en Kodak; twee wereldmerken die ten onder gingen door een gebrek aan aanpassingsvermogen. Organisaties kunnen echter voornamelijk bijblijven door toekomstbestendig of Agile Talent in te zetten dat in staat is om het hoofd te bieden aan de nieuwe uitdagingen. Je kunt dit talent echter niet meer selecteren op basis van wat ze kunnen en weten, maar dient te verdisconteren wie ze zijn en wat hen drijft. De selectiecriteria van vandaag verschillen wezenlijk van de criteria van morgen en overmorgen. Maar wat zijn deze criteria? Hoe kun je toekomstbestendig talent werven, je selectie objectiveren met een betere voorspelbaarheid van toekomstig succes? En hoe kunnen de talenten van nu zich wapenen tegen de ontwikkelingen en zorgen dat zij relevant blijven op de arbeidsmarkt? Wat voor studieadvies moeten ouders van nu aan hun kinderen meegeven?

‘Binnen vijf jaar zal maar liefst 35 % van de skills die nu cruciaal zijn wezenlijk veranderen.’

Rapport World Economic Forum

In dit boek schets ik op basis van mijn praktijkervaring in de afgelopen 17 jaar, recent onderzoek en de visie van CEO’s en specialisten, negen cruciale stappen bij de selectie van Agile of toekomstbestendig talent. Ik verzamelde de meest voorkomende selectiemissers, maar kom ook met praktische oplossingen hoe het anders en beter kan. Ik leg je uit hoe je als bedrijf de beste talenten met een grote houdbaarheidsfactor kunt selecteren en hoe je jezelf als talent kunt en moet blijven ontwikkelen. We kunnen niet meer volstaan met traditionele selectiecriteria als IQ, kennis en ervaring. Leervermogen en aanpassingsvermogen worden de selectiecriteria van de toekomst. Anders gezegd: In de wereld van morgen kun je mensen niet meer ‘casten’ op basis van wat ze kunnen en weten, maar zal je moeten verdisconteren wat ze nog niet weten. Maar hoe meet je leervermogen dan in de praktijk? Ik behandel gerichte interviewvragen op dit vlak, leg uit wat gerichte assessments kunnen betekenen en neem je mee in de wereld van ‘serious gaming’.

‘Al met al ligt het accent bij de selectie van agile talent in de nabije toekomst niet meer alleen op de dingen die je nu beheerst, maar op het vermogen om de vragen en dilemma’s van morgen en overmorgen te begrijpen en op te lossen.’

We zullen binnenkort een gecombineerde omslag gaan meemaken van IQ, naar EQ, naar AQ (Adaptibiliy Quotient oftewel aanpassingsintelligentie of vermogen). In de nieuwe wereld is het een kwestie van en/en, niet van of/of. Door de 9 stappen gecombineerd in te zetten zul je een beter en completer beeld verkrijgen van de kandidaat en ben je zonder hulp van externe consultants in staat om beter te voorspellen of deze echt past in je organisatie en opgewassen is tegen de uitdagingen van de toekomst. In een volatiele, onzekere, ingewikkelde en meerduidige (VUCA) wereld is de inzet van agile talent geen luxe meer, maar noodzaak. Om met John Delaney uit de Huffington Post te spreken: Those who are learning agile know what to do when they don’t know what to do. They know the questions to ask, the people to work with to find the answers they need and they are comfortable being uncomfortable.’

Ralf Knegtmans is headhunter (managing partner bij De Vroedt & Thierry), columnist en de auteur van Diversiteit als uitdaging, Toptalent, Hoe word je CEO en Agile Talent.

Over Ralf Knegtmans
Ralf Knegtmans is Managing Partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry: een van de oudste executive search-bureaus van Nederland met een ruim 35-jarige historie. Dit gerenommeerde bureau richt zich van oudsher op het vervullen van senior management- en directiefuncties en het formeren van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht. Ralf Knegtmans studeerde rechten (UvA) en volgde postacademisch onderwijs (kopstudie Bedrijfskunde) aan de Nyenrode Business University en aan IMD te Lausanne (Business Marketing). In 2005 leverde Knegtmans een bijdrage aan het door de Nederlandse Federatie van Management geïnitieerde boek 'Top Potentials in organisaties' (Koninklijke van Gorcum). In 2007 deed hij een uitgebreid onderzoek naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent. Verschillende CEO's, commissarissen, wetenschappers en toptalenten uit allerlei werelden werden aan de tand gevoeld. Het resultaat is het door uitgeverij Boom uitgegeven boek Toptalent: De 9 universele criteria van toptalent. Naast zijn activiteiten voor De Vroedt & Thierry leverde Ralf Knegtmans de afgelopen jaren periodiek als columnist bijdragen aan o.a. het Financieele Dagblad (www.fd.nl), De Financiële Telegraaf, Management Team en Managementboek Magazine. Verder is Knegtmans wekelijks te gast bij Business News Radio (BNR) in het programma Aan de slag met Paul van Liempt. Wilt u reageren? @ralfknegtmans

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden