Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Geld maakt wél gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven)

Geld maakt wél gelukkig, als je weet hoe je het moet uitgeven. Dat is mijn stellige overtuiging, en persoonlijke ervaring. Ik verzamelde tal van wetenschappelijke experimenten uit de psychologie, aan de hand waarvan ik 8 belangrijke inzichten op een rij zet.

Patrick Wessels | 23 maart 2018 | 3-4 minuten leestijd

Inzichten die je helpen je geld zo uit te geven dat je daar gelukkiger van wordt. En te voorkomen dat je steeds op de verkeerde koopknop drukt. Door vooraf te betalen in plaats van achteraf. En door op de passen met op het oog gemakkelijke vergelijkingen in winkels en op websites. Psychologische inzichten om slimmer met je geld om te gaan, aan de hand van concrete voorbeelden die ik zelf toepas.

In het boek komen de volgende 8 inzichten aan bod:

1. Koop ervaringen in plaats van spullen
Kies zelf iets leuks uit waar je goed in bent, om dat samen met anderen te gaan doen. En zorg er vanuit een gevoel van autonomie, expertise en verbondenheid voor dat jouw keuzes je maximaal gelukkig maken. Bijvoorbeeld tijdens een avondje uit in het theater met vrienden dat je cadeau kreeg in plaats van een afgezaagde envelop met geld.

2. Koop voor anderen in plaats van voor jezelf
De volledige opbrengst van dit boek doneer ik aan Stichting KiKa. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Geld besteden aan anderen maakt namelijk veel gelukkiger dan dat uitgeven aan jezelf. En helemaal aan een goed doel, dat in dit geval kinderen geneest van kanker.

3. Doe veel kleine uitgaven in plaats van één grote
Profiteer van de Wet van de verminderde opbrengst, met meerdere kleine uitgaven in plaats van één grote. En ervaar regelmatig het plezier van een avondje buiten de deur dineren, in plaats van eenmalig een luxe 8-gangen diner waar je jaren op moet teren.

4. Durf minder te verzekeren
Vertrouw op het aanpassingsvermogen van het brein. Veel sterker dan welke financiële dekking door een verzekering dan ook. Waardoor je geld overhoudt om ervaringen van te kopen en anderen te verblijden.

5. Betaal alvast vooruit
Reken je vakantie alvast vooraf af. Volledig, en niet pas 6 weken voor vertrek. Betaal alles, geniet van de voorpret en ervaar op de dag van vertrek het heerlijke gevoel van een psychologisch ‘gratis vakantie’.

6. Denk aan waar je niet aan denkt: de kleine dingen
Koop een huis en een auto op basis van het dagelijks gebruik. Voorkom dat je valt voor op het oog grootse voordelen, terwijl het de kleine dingen zijn die gelukkig maken. Door frustraties weg te nemen en kleine geluksmomentjes in te bouwen.

7. Stop met vergelijken
Vergeet het voordeel van vergelijken, behalve als je een energiecontract afsluit. Vergelijkingen verleiden tot een te grote televisie, een te dure fiets en andere extra’s die je eigenlijk niet nodig hebt.

8. Benut de kennis van anderen
Ontdek en benut de kennis van anderen. Om betere inschattingen te maken en beter te kiezen. Zodat je met de stroom mee kunt varen die gelukkig maakt.

Acht psychologische inzichten met onderbouwing vanuit de wetenschap, aan de hand van voorbeelden zoals ik die zelf ervaar. Waardoor ik in restaurants altijd de juiste keuze maak uit het menu en waardoor een snelheidsboete of andere tegenvaller me mijn ervaren geluk niet kan afnemen.

Voor meer inzicht in de invloed van onze omgeving en de verleidingen door marketeers. En vooral om binnen ieder budget zo om te gaan met je geld, dat het je maximaal gelukkig maakt.

Patrick Wessels is consumentenpsycholoog, afgestudeerd in Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden. Na een bachelor International Business en een major in marketing aan de Universiteit Maastricht. Hij is de auteur van Geld maakt wél gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven).

Over Patrick Wessels

Patrick Wessels is consumentenpsycholoog, afgestudeerd in Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden. Na een bachelor International Business en een major in marketing aan de Universiteit Maastricht. Hij is gefascineerd door de combinatie van marketing en psychologie. Hij adviseert bedrijven, helpt studenten met inspiratie voor hun scripties en vertelt vooral consumenten hoe keuzes van invloed zijn op hun ervaren geluksgevoel.

Vanuit een missie om zijn eigen keuzegedrag te doorgronden en daar zo gelukkig mogelijk van te worden leest hij wetenschappelijke literatuur, boeken en alles rondom consumentenpsychologie en consumentengedrag wat er op zijn pad komt. En dat deelt hij graag met een zo breed mogelijk publiek om de consument beter te wapenen tegen psychologische beïnvloeding door bedrijven, maar vooral om zo veel mogelijk geluk te halen uit de keuzes die we maken. Want geld maakt volgens hem wel gelukkig, als je maar weet hoe je het moet uitgeven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden