Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Onwaarschijnlijke waarheid

Het is de Maand van het Spannende Boek en daar hoort een grote titel bij. Toevallig viel de wereldwijde lancering van President vermist een coproductie van Bill Clinton en James Patterson daarmee samen. Een populaire ex-president en een van de meest succesvolle thrillerschrijvers is een mooi affiche.

Bertrand Weegenaar | 18 juni 2018 | 3-4 minuten leestijd

Over thrillers kun je in een recensie weinig kwijt zonder spoiler te geven. De rol van Clinton was belangrijk om de hoofdpersoon President van Amerika Duncan body te geven. Er zal vanuit zijn kant veel informatie gegeven zijn over het functioneren van een president, zijn ratio van handelen met adviseurs en kabinet etc. Patterson is een goede thrillerschrijver en hij houdt de vaart erin.

Daar had nog één adviseur aan toegevoegd mogen worden om de geloofwaardigheid en correctheid van het hoofdthema, cyberterrorisme, te waarborgen. Het is wat over the top en kan (nog) niet. Het is verder wel een zeer interessant leesavontuur als je de rol Clinton / Duncan leest. Zeker in de politiek geladen fragmenten hoor je onbedoeld de ex-president acteren. Het boek zal dus in sommige politieke huizen met aandacht geanalyseerd worden. Vanuit die optiek, lezen dat boek.

Zo waarschijnlijk als de fictie in een thriller kan zijn, zo onwaarschijnlijk is de non-fictie van Patronen van bedrog door Willem Middelkoop en Tim Dollee. Na een aantal boeken over crisissen, goud en olie, heeft Middelkoop in dit boek kennelijk de onderliggende oorzaak opgespoord: de Deep State. Een op zijn minst controversiële theorie dat zeer gedetailleerd uit de doeken gedaan wordt. De theorie is dat de eigenlijke macht in Amerika (en misschien wel veel verder dan dat land) in de handen is van een klein aantal rijke en machtige bedrijven en families. Met succes weet deze schaduwmacht presidenten in Amerika op de troon te krijgen: Bush sr. en jr. En nu Trump. Deze presidenten kennen de belangen en helpen de macht weer te vergroten.

En dit al decennia, misschien wel sinds het midden van de 19de eeuw. Zij bepalen de macht en verdelen contracten. Zij hebben de ontkoppeling van de goudstandaard met de dollar geregeld (1913) en hebben in 1944 voor de afloop van WOII geregeld dat de dollar de belangrijkste wereldmunt werd. Daarnaast is Amerika hun middel om regimes naar hun macht te zetten. En daar schuwen ze geen enkele techniek voor: valse vlag operaties. Een indrukwekkende appendix van Amerikaanse dubieuze en/of bewezen ingrijpen van dit land sinds 1800. En dat alles om het belang van olie te handhaven en de macht van de dollar in stand te houden.

Instrumenten die gebruikt worden zijn, naoorlogs, zelf-aangestelde of gechanteerde regeringen, de CIA, de IMF, de NSA en tientallen geheime organisaties die internationaal helpen of hebben geholpen om de doelstellingen (politiek en economisch) te realiseren. Oliekoersen worden naar believen gecontroleerd om bijvoorbeeld Rusland en daarvoor de Sovjet-Unie op zijn knieën te krijgen. Economische boycots, via de VN of IMF, zijn als wapen aan de orde van de dag. Op dit moment wordt dat wapen ingezet tegen Rusland, Syrië, Noord-Korea, Cuba en Iran. Onthullend en onthutsend.

De vorm die de auteurs hanteren is de onderzoeksvraag: 83 stuks, met veel literatuurverwijzing. Waarbij aangetekend moet worden dat dit veelal internetbronnen zijn, of boeken waar de auteurs veel moeite moesten doen om een uitgever te vinden. De auteurs zijn vaak weer klokkenluiders of onderzoeksjournalisten die na de onthullingen een andere baan moesten zoeken. Een probleemgebied dat Middelkoop en Dollee onderkennen is de rol van de media. Deze zijn in hoge mate in handen van de bedrijven en families. De kracht van de media om hun boodschap uit te dragen is al ruim honderd jaar geleden onderkend door JP Morgan. ‘Fake news’ is een techniek zo oud als de wereld, door Amerika geperfectioneerd.

En natuurlijk komt 9/11 langs. De officiële eindconclusies, ja die kunnen dus echt niet. Onmogelijk is het antwoord van inmiddels duizenden deskundigen verenigt in tientallen organisaties. Het is te makkelijk om al deze bewijslast ‘weg te zetten’ als complottheorieën. Net zoals zoveel false flag operaties en andere onduidelijke en fouten zaken (alleen Nixon liep tegen de lamp) komt de waarheid ooit boven tafel. In het Internet tijdperk is dat waarschijnlijk iets makkelijker dan vroeger.

Het is dapper dat de Amsterdam University Press (AUP) dit boek uitgeeft. Misschien komt er een vertaling?

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden