Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat!

CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat! is de titel van het nieuwe boek van Rob van der Rijt. Het biedt bedrijven inzicht in hoe zij dankzij energiebesparing en duurzame opwekking kunnen voldoen aan regelgeving en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Een preview.

Rob van der Rijt | 15 mei 2019 | 2-3 minuten leestijd

De enorme aandacht voor klimaatbeleid, de wettelijke verplichtingen en de zoektocht naar concrete oplossingen zijn de aanleiding voor mijn boek geweest. Het boek biedt bedrijven en instellingen een vijfstappenplan dat beschrijft hoe zij gestructureerd en met veel praktijkvoorbeelden de eigen CO2-uitstoot kunnen verminderen. Energiebesparing en duurzame opwekking zijn dan de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen. Maar ook inzicht krijgen in het verbruik van energie, en circulair ondernemerschap wordt belicht. Ondernemers zijn een geweldige doelgroep om voor te werken. Maar energiebesparing is niet altijd een prioriteit. Dit boek laat zien wat de redenen en mogelijkheden zijn om vandaag al eenvoudig te starten met energiebewust ondernemerschap.

Wettelijke verplichtingen energiebesparing

Veel van de energiebespaartips die in het boek worden benoemd komen ook terug in de informatieplicht energiebesparing die vanaf 1 juli 2019 geldt voor zo’n 125.000 bedrijven en instellingen in Nederland. Deze energiebesparingsplicht houdt in dat bedrijven en instellingen energiebesparende maatregelen móeten nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Deze plicht is er om de nationale energiedoelen te halen. En het biedt ondernemers tevens heel veel kansen op aanzienlijke kostenbesparingen. Nog een reden dus om u te verdiepen in dit helder geschreven en met veel praktijkvoorbeelden voorziene boek.

Opwarming van de aarde

De opwarming van de aarde en de klimaatverandering die daaruit voortkomt is voor mijeen grote bron van inspiratie geweest om dit boek te schrijven. Het veranderende klimaat gaat een enorme impact hebben op onze economie, ecologie en hoe we met elkaar samen werken en wonen. En die impact is vaak niet zo positief. Denk aan schade aan landbouwgebieden en huizen, nieuwe vluchtelingenstromen en een afnemende biodiversiteit. Wanneer je dan zelf kinderen krijgt en beseft hoe de aarde er over een aantal decennia voor staat wanneer we niet ingrijpen, dan wil je aan de slag om die opwarming van de aarde te stoppen. En dat kunnen we doen door het verbruik van fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool en aardgas spoedig uit te faseren. Energiebesparing en duurzame opwekking van schone energie zijn dan dé oplossingen omdat dit veel uitstoot van het broeikasgas CO2 gaat voorkomen.  

Gebruik de vijf stappen en alle bespaartips in dit boek om begeleid te worden naar een CO2-neutrale organisatie. Doe goed voor de aarde en zet het eigen bedrijf positief en toekomstbestendig op de kaart!

Rob van der Rijt is oprichter van Klimaatplein.com. Dit online platform biedt organisaties de tips, tools en concrete cases om de eigen impact op de opwarming van de aarde te verminderen. Vanuit inmiddels ruim tien jaar ervaring en honderden gesprekken met ondernemers schreef Van der Rijt CO2-neutraal ondernemen? Zo doe je dat!

Over Rob van der Rijt
Rob van der Rijt werkte als adviseur coöperatie, communicatie en MVO voor Rabobank en werd daarna duurzaamheidsadviseur bij Climate Neutral Group, waar hij tientallen grote ondernemingen begeleidde bij het streven naar CO2-neutraal ondernemerschap. In 2011 startte hij het inmiddels meer dan een miljoen keer geraadpleegde online CO2-reductieplatform www.klimaatplein.com.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden