Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Denk als een rebel

Na het lezen van het eerste hoofdstuk bekroop me het gevoel dat titel en inhoud elkaar niet dekken. Denk als een rebel van Matthew Syed geeft de suggestie dat rebelleren een individuele keuze is. En ook een voornamelijk individuele set eigenschappen vereist. Het Robin Hood idee eigenlijk.

Bertrand Weegenaar | 6 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

De rebel als de revolutionair. De oorspronkelijke titel, Rebel Ideas. The Power of Diverse Thinking geeft veel preciezer weer waar dit boek om gaat. Om te komen tot ideeën die rebels zijn, buiten de gebaande paden, haaks op de algemeen gangbare gedachten en theorieën, is het hebben van een divers en open netwerk één van de belangrijkste voorwaarden. Hoe meer verschillende denkwijzen en gedachten goeden samenkomen, hoe groter de kans dat er innovatie gaat ontstaan. In dit boek laat Syed een aantal manieren zien hoe we zo’n omgeving kunnen creëren, en wat dan de beloning is. Of wat er fout kan gaan als we geen aandacht besteden aan het ontwikkelen van zo’n open denkcultuur. Het had misschien wel 9/11 kunnen voorkomen?

Als voorbeeld van ‘diversiteit denken’ wordt Bletchley Park uitgewerkt. Het onderzoekscentrum in Engeland in WOII dat als doel had om de Duitse Enigma code te kraken. De organisatie stelde een zo divers mogelijk team van mannen en vrouwen dat uiteindelijk succesvol was. Diversiteit betekende diverse soorten vragen stellen, diversiteit aan bronnen die worden gebruikt en de aannames die aan een kwestie ten grondslag liggen.

Innovatief denken is er in vele soorten en maten. ‘Outsiders’ veroorzaken vaak recombinante innovatie waar de combinatie van verschillende zaken leidt tot een compleet ander product of dienst. Ze doorbreken de gangbare denkkaders waar we als persoon en groep moeilijk uit kunnen ontsnappen. Hoe opener het netwerk is dat we ontwikkelen hoe groter de kans is om baanbrekende inzichten te ontwikkelen. Als voorbeeld werkt Syed de IT-wereld in Amerika in de jaren ‘70 in Amerika uit. De IT was gevestigd aan de westkust aan Route 128 bij Boston wat toen America’s Technology Highway werd genoemd. De industrie was erg succesvol en sloot zich af van de rest van de wereld. Vanaf de jaren ‘80 tot op heden zijn ze ingehaald door de open wereld in Silicon Valley en San Francisco.

Syed geeft nog meer interessante situaties en voorbeelden rondom filterbubbels, het effect van gemiddelden versus maatwerk, de rol van verlicht leiderschap een innovatiecultuur en het benutten van ons collectieve brein, gemeenschappelijke wijsheid inzetten zoals netwerken en de wisdom of crowds.

En één van de belangrijkste sleutels tot innovatie is ruimte bieden aan individuen om in hun werk hun sterke kanten en eigenheid in te zetten. Dat levert weer de bereidheid van mensen om te floreren. Wat mij weer terugbrengt naar Robin Hood.

Denk als een rebel staat bol van intrigerende voorbeelden en is een mooie start om na te denken hoe je in je werk en bedrijf innovatie kunt gaan organiseren.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden