Standaardhandelingen als het analyseren van het competitieve landschap, het creëren van taskforces, en het aanstellen van projectmanagers zijn veel te tijdrovend voor een context die voortdurend verandert. Bedrijven komen vaak in de problemen omdat bestuurders niet weten wat ze niet weten.
In zijn nieuwe boek Accelerate (XLR8) komt de Harvard-hoogleraar met een oplossing voor dit lineaire denken: een tweeledig besturingssysteem waarbij de bestaande hiërarchie zich bezighoudt met managementprocessen en verplichtingen op korte termijn, en een tweede, daarmee samenwerkend niveau ervoor zorgt dat de toekomst veilig is gesteld. Zo’n netwerk draait als een planetair systeem om de kern van het bedrijf, en is volledig gericht op individueel leiderschap.
Werknemers in de lagere regionen van de organisatie krijgen hierdoor veel meer manoeuvreerruimte, aldus Kotter, die het concept in oktober 2012 al beschreef in een interview met Managementboek Magazine. ‘Het tweede systeem wordt gevormd door mensen die bekend zijn met de uitdagingen op hun vakgebied en uit eigen beweging het initiatief nemen om die het hoofd te bieden. In plaats van ze in hokjes te stoppen, creëer je de mogelijkheid dat ze met hun eigen ideeën komen, hun potentieel ontwikkelen en kunnen werken aan projecten die spannend en belangrijk zijn.’
Deze manier van werken leidt tot platte, dynamische en innovatieve substructuren die de hiërarchie constant kunnen voeden met ideeën die op kleine schaal al in de praktijk zijn getest. ‘Dat is waar leiderschap per slot van rekening om draait: het mobiliseren van mensen om verbazingwekkende dingen te doen.’
Over Jeroen Ansink
Jeroen Ansink is journalist in New York. Hij schrijft en schreef onder meer voor HP/De Tijd, Elsevier Weekly Magazine en Fortune.com. Voor Managementboek schrijft hij interviews. Ansink voltooide een vrij doctoraal in de Letteren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde het certificaat Business Journalism aan de Wharton Business School aan de Universiteit van Pennsylvania.