Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Timing in je leven

Daniel Pink behoort wel tot één van de meest gelezen managementauteurs. Zijn boeken als Verkocht en Drive hebben een groot publiek bereikt. De formule is helder: één duidelijk thema, (semi) wetenschappelijke artikelen, en een reeks aan handzame tips. Deze kunnen direct worden toegepast. En nog vlot en leesbaar geschreven. In die formule is ook zijn recentste boek Het juiste moment (‘De wetenschap achter timing’) opgebouwd.

Bertrand Weegenaar | 29 maart 2018 | 2-3 minuten leestijd

De moderne mens leeft inmiddels ‘naar de klok’. De meesten van ons hebben vaste leef-en werkpatronen ontwikkeld die beginnen met een alarmpje in de ochtend en de wetenschappelijk onderbouwde gezonde acht uur slaap. We eten op vaste tijdstippen. Alleen in vakantieperiodes kunnen we ons wat losbreken. Als ons bioritme dat al makkelijk toestaat. Kortom de klok regeert. Want eigenlijk is, ondanks ruim 5.000 jaar gebruik van vormen van klokken, bellen, zonnewijzers, pendules of ringelende smartphones, ons lichaam de baas. En als we dat verstoren, dan komen we in de problemen. Daar gaat het in dit boek vooral om: herstel van een natuurlijk omgaan met onze biologische klok en die van de natuur.

Pink heeft zijn verhaal opgesplitst in drie delen: hoe kunnen we slimmer omgaan met onze dag, het indelen van alles wat we doen (beginnen, stoppen en daartussen in) en synchroniseren (timing in relatie met anderen). In elk deel een stukje wetenschap en timehacks. Eigenlijk bekend uit de wereld van lifehacking: hoe haal je het meeste uit je tijd, hoe ondervang je terugvallen, of creëer je optimaal presteren.

Als je nieuw bent in deze ‘hack-wereld’ staat er een schat aan interessante weetjes en verbeter mogelijkheden te wachten. De kans in een startveld van een marathon dat er 9-eners zijn (29,39,49 of 59 jaar oud) is ruim 80%! Mensen die aan het einde van een periode iets willen presteren! Starten na het begin van ‘iets’ (een nieuw jaar, na je verjaardag, na een moeilijke periode) doen we heel vaak. We zijn goed in beginnen, wat minder in beëindigen, en ronduit slecht in het beheren van het midden. En als we al matig zijn in onze eigen timing, hoe doen we het dan met collega’s en in projectteams?

Als je moeite hebt om de timehacks van Pink in de praktijk te brengen, dan kun je bij Drive te raden gaan. Of voor een breininzicht (want ook hier speelt ons onze vaak beperkte kennis van biologie parten) bij Je brein de baas van Andre Aleman. Een bredere (of verdiepende en humoristische kijk) op ons menszijn geeft Ruby Wax in haar recente De mens Een handleiding.

Er valt nog veel te leren en toe te passen. Doe weer een dutje (25 minuten is optimaal) tussen de middag, ga wandelen met collega’s (twee vliegen in één klap), maar vooral onderken hoe belangrijk ons lichaam en geest voor ons zijn. Geef dat aandacht!

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden