Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Longlist Managementboek van het Jaar 2020 - Woord van de jury

De jury van dit jaar bestond wederom uit een verdeling van drie vrouwen en drie heren. Zes nerds bij elkaar die zich hebben afgezonderd van familie en vrienden en elke keer benieuwd waren wat ze te lezen kregen. ‘Buiten je comfortzone lezen', merkte een van de juryleden daarover op.

Peter de Roode | 18 februari 2020 | 2-3 minuten leestijd

Ondanks de diversiteit aan juryleden, was er een behoorlijke eensgezindheid bij de samenstelling van de longlist. We namen de geheimhouding zeer serieus: zelfs samen reizend in de trein of tijdens de etentjes na afloop van de vergadering noemden we titels of auteurs niet bij naam: je weet immers maar nooit wie er op dat moment ook in de trein of bij de Chinees zit! En toen hadden we het boek van Huib Modderkolk: Het is oorlog - maar niemand die het ziet, nog niet eens gelezen.

Afgelopen jaar zijn er weer vele boeken gelezen en hebben we in een aantal jurybijeenkomsten het kaf van het koren kunnen scheiden. De eerste selectie gaat over de vraag of het wel een managementboek is, hierdoor vielen 19 boeken af. Van de resterende boeken, dit jaar 150, keek de jury onder andere naar: origineel, actueel, verzorgd, leesbaar, bestendig en onderbouwd. Twee criteria vielen helaas op in negatieve zin. Onder het criterium ‘verzorgd' zagen we dat er behoorlijk wat boeken waren waar spelfouten een te grote afleider werd. Dat is natuurlijk erg storend voor de lezer. Met betrekking tot het aspect ‘onderbouwd' viel ons op dat sommige auteurs zich er wel erg gemakkelijk vanaf maken door alleen een ‘inspiratielijst' achterin op te nemen. Onze voorkeur ging duidelijk uit naar degelijke literatuurverwijzingen.

Wat viel ons verder op?
In de titels zagen we meerdere keren de woorden: samen.., tech, inno... en succes(vol) terugkomen. En gelukkig: soms ook klant. Een enkeling had goud in handen, maar wist het (nog) niet goed op te schrijven.

Qua originaliteit hadden we graag iets meer willen zien en verrast willen worden. Afgezien van de pareltjes op de longlist was het aanbod voornamelijk ‘meer van het hetzelfde'. Qua theorieën vaak oude wijn met soms een nieuw sausje overgoten met onderwerpen zoals duurzaamheid en verandermanagement. Boeken over artificiële intelligentie zijn in opkomst en over nieuwe technologieën wordt steeds meer geschreven. Daarnaast ook veel boeken over coaching en marketing, waarvan sommigen fraai vorm gegeven! Boeken over Finance en Risk bleven wat achter. Wat ons dit jaar met name opviel waren boeken voor vrouwelijk leiderschap, aandacht voor kleuren en boeken die ingaan op de wereldproblematiek in relatie tot het bedrijfsleven. En natuurlijk aandacht voor de betekenis van het werk, de ziel van de onderneming en de bedoeling. Bij deze onderwerpen zagen we de invloed van Simon Sinek, Frederic Laloux en Wouter Hart in diverse boeken terugkomen.

Hoewel duurzaamheid als onderwerp in de boeken nog steeds prominent op de agenda staat, viel het ons als jury op dat er weinig boeken als e-book beschikbaar waren. Een aantal juryleden wilde liever de boeken digitaal lezen, maar dit bleek in veel gevallen niet mogelijk. Oproep aan de uitgevers is om duurzaamheid niet alleen op de uitgeefagenda te zetten, maar ook op de eigen agenda!

Peter de Roode, voorzitter jury Managementboek van het Jaar 2020

Bekijk alle 48 genomineerde boeken van de Longlist >

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden