Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Linda Guijt

‘Ons brein creëert onze eigen werkelijkheid’

Hoewel we graag denken dat onze perceptie een reflectie is van de realiteit, is onze realiteit in werkelijkheid een reflectie van onze perceptie. Het zijn niet de gebeurtenissen zelf die bepalen hoe we met een situatie omgaan, maar onze perceptie ervan. En die perceptie is onvoorspelbaar en subjectief. Linda Guijt schreef het boek ‘Perceptie’ en neemt ons in deze aflevering van de Boekenpraktijk mee in haar wonderlijke wereld.

Karin de Zwaan | Karin de Zwaan | 14 december 2023 | 1-2 minuten leestijd

Opgeleid als psycholoog en neurowetenschapper heeft Linda gewerkt als wetenschappelijk onderzoeker, als recherchekundige binnen opsporingsonderzoeken rondom zware criminaliteit en als cybersecurity consultant bij diverse multinationals. Daar ontdekte ze de rol van perceptie.

Linda: ‘Bij de politie speelt perceptie een heel belangrijke rol. Een simpele voorbeeld: als twee getuigen verklaren over hetzelfde incident krijg je twee totaal verschillende verklaringen. Ze hebben het verschillend waargenomen. Maar ook complexer: hoe bepaalt onze perceptie dat bepaalde typen criminaliteit meer aandacht krijgt dan anderen?’

Patronen

Door beter te begrijpen hoe perceptie werkt ontdek je ook de beperkingen die we als mens hebben. Zo legt Linda uit dat ons brein gebruikt maakt van ‘trucjes’ om alle informatie die we binnen krijgen te kunnen verwerken. ‘Er is zoveel informatie beschikbaar buiten onze eigen waarneming. Omdat te kunnen verwerken zoeken we naar patronen. Op het moment dat we denken dat we zo’n patroon hebben gevonden dan stoppen we met waarnemen en vullen zo’n patroon zelf verder aan. Op basis van eerdere ervaringen creëren we zo onze eigen werkelijkheid’.  Door deze en andere helpt Linda jou als lezer en luisteraar hoe je de kenmerken van onze perceptie in jouw voordeel kan gebruiken.

Luister de hele aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal  stellingen voor. De stellingen voor Linda zijn:

  1. Onze perceptie heeft als belangrijkste doel: het houden van overzicht en daarmee van veiligheid om daarmee mogelijke pijn te kunnen vermijden;
  2. Genetische factoren bepalen uiteindelijk je kans op succes in het leven, ondanks een growth mindset;
  3. Omdat veel informatie uit onze hersenen vervaagt in korte tijd is ons rechtsysteem waarbij getuigenverklaringen worden gehoord op basis van herinneringen een wassen neus.

Over de boekenpraktijk

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden