Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Gelijkspel wint - De kracht van diversiteit en inclusief leiderschap

Op 1 maart j.l. lanceerde ik Gelijkspel wint over de kracht van diversiteit en inclusief leiderschap. Met dit toegankelijk geschreven managementboek bied ik handvatten om organisaties diverser en inclusiever te maken.

Leonie van Mierlo | 16 maart 2021 | 3-4 minuten leestijd

Vrouwen komen niet vanzelf bovendrijven, zeker niet in de top. Een zeer actueel thema ook in het licht van de beslissing van de Tweede Kamer (11 febr j.l.) voor een uitgebreid pakket aan maatregelen, waaronder de invoer van een vrouwenquotum. We moeten het tekort aan vrouwen in de top niet bij vrouwen neerleggen maar systemisch aanpakken. Mijn motto is: Stop fixing the women, fix the system. De overheid heeft daar nu een belangrijke stimulerende stap in gemaakt, aan organisaties om het vrouweningroeiquotum en de verlichte streefcijfers nu zelf invulling te geven. De businesscase hoe genderdiversiteit bijdraagt aan betere resultaten is er en er zijn goede boardroom-ready vrouwen genoeg! Nu is het de taak aan organisaties om de streefcijfers invulling te geven. Vrouwen moeten posities gaan innemen en nieuwe rolmodellen vormen, maar waar mannen domineren, zullen zij die plekken moeten gaan creëren. Nederland heeft dus ook moedige mannen nodig!

Het is mijn missie om met het boek, inspiratiespeeches en organisatieadvies bij te dragen aan een diverse en inclusieve werkvloer.

Als strateeg werk ik voor veel grote organisaties. Innovatie bestaat bij gratie van het bij elkaar brengen verschillende perspectieven. Toch valt het me iedere keer weer op hoe weinig vrouwen er in leadership team zitten. Ik zie naast vrouwen ook steeds meer mannen behoefte hebben aan een inclusieve werkomgeving waarin iedereen mee kan doen, werk en privé beter gecombineerd kan worden en mensen zich veilig genoeg voelen om hun talenten te ontwikkelen en in te zetten. Jonge professionals vinden dat een voorwaarde om ergens een baan te accepteren.

Zeker in deze tijd van werken op afstand zijn we op zoek naar nieuw leiderschap dat meer feminien van aard is. Daarnaast gaan organisaties in ieder geval met drie grote beïnvloeders te maken krijgen: de betekenis-economie, de 4de industriële revolutie en de battle-for-talent. Ook daarvoor is nieuw leiderschap nodig: een holistische kijk op de wereld en uitdagingen, samenwerkend, ethisch en empatisch. Leiders moeten niet de juiste antwoorden geven maar de juiste vragen stellen.

Daarvoor hebben we naast mannen vrouwen nodig, verschillende perspectieven die elkaar uitdagen en aanvullen.

Toch valt het mij op hoeveel organisaties nog bestaan uit homogene teams. Iets waar ik met dit boek verandering in wil brengen. Ik verbind strategie aan organisatieontwikkeling, schets de organisatie van de toekomst en hoe diversiteit en inclusie daar een rol in spelen. Gelijkspel wint neemt stelling, biedt een visie en vertaalt deze naar praktische handvatten waarmee organisaties zelf stappen kunnen zetten.
Want met gelijkspel op de werkvloer wint iedereen!'

Inspirerende verhalen uit de praktijk
Ik koos voor Gelijkspel wint eveneens co-creatie als werkwijze - dankzij interviews met meer dan 60 inspirerende Nederlandse leiders en experts (M/V) kwam een actueel boek tot stand dat doorspekt is van openhartige verhalen van o.a. Rahma el Mouden (MAS), Barbara Baarsma (Rabobank), Marry de Gaay Fortman (Houthoff), Petra de Ruiter (COO Transavia), Sigrid Kaag (Minister buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking), Jeroen Smit (bedrijfskundig en auteur), Hans de Jong (president Philips) en Willem Sijthoff (media & internet ondernemer).

Ik lanceerde het boek op 1 maart j.l. vanuit Pakhuis de Zwijger waar ik in gesprek ging over het onderwerp met Barbara Baarsma, Jeroen Smit, Rahma el Mouden en Constantijn van Oranje. Over de totstandkoming van het boek werd ook een mini-documentaire gemaakt. Kijk de inspirerende uitzending en documentaire terug op de homepage van www.gelijkspelwint.nl

Over Leonie van Mierlo

Leonie van Mierlo is innovatiestrateeg, businesscoach en spreker. Ze doet dit op basis van dertig jaar werkervaring bij zowel profit- als non-profitorganisaties en opleidingen NLP en Systemisch Werken. Ze is de auteur van Gelijkspel wint.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden