Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Volgende keer beter! - Leren van klachten over je organisatie

‘Een klacht is gratis advies’, hoor je managers en bestuurders vaak zeggen. Toch valt het met dat leren van klachten in de praktijk vies tegen. Hoe komt dat toch? Wat zou het leren van klachten makkelijker kunnen maken? Hoe kunnen we onze organisaties en overheden stimuleren daarmee aan de slag te gaan? Die vragen staan centraal in ons boek ‘Volgende keer beter!’ 

Manja Bomhoff | 20 januari 2022 | 2-3 minuten leestijd

Veel organisaties moeten iets met klachten: van ziekenhuis tot gemeente; van uitvoeringsorganisatie tot inspectie. In onze onderzoeksprojecten bij (semi-)publieke organisaties zien we dat het leren op allerlei manieren wordt belemmerd. Natuurlijk kan er een goede reden zijn om te besluiten niet te willen leren van een klacht. Als je niet kunt achterhalen hoe je er beter van kunt worden, bijvoorbeeld. Maar in de praktijk hoor je vooral veel onterechte redenen om niet te leren van klachten: misvattingen over de waarde van klachten, angst voor de emoties van klagers of een vermeend gebrek aan invloed. In ons boek nemen we deze ‘redenen’ stuk voor stuk onder de loep. Door te laten zien wat er nodig is om te kunnen leren van klachten, willen we de lezer helpen om anderen te overtuigen van het belang ervan. Drie tips om meer te leren van klachten.

1. Met een doel zie je kansen

Onderschat niet hoe waardevol klachten kunnen zijn. Er zijn allerlei doelen die je door te leren van klachten kunt nastreven: Van het tegengaan van misstanden tot het beschermen van burgers én medewerkers. Van het versterken van je relaties tot het aanscherpen van je missie. Het helpt als een organisatie, en de medewerkers, zich bewust zijn van die doelen. Als je klachten in een breder perspectief ziet, gaat de waarde meer opvallen.

2. Ga na wat jij zelf kunt doen – en wie je nodig hebt

Om als organisatie te leren van klachten zijn er meer mensen nodig dan diegenen die zich rechtstreeks met de behandeling van klachten bezighouden. Je hebt mensen nodig met visie en met analytische aandacht en weer anderen die kunnen verbinden, voorleven of aanjagen. De klachtbehandeling is in sommige organisaties ver weg van de werkvloer georganiseerd. Voor het leren is het belangrijk dat je de verbinding maakt.

3.Maak onderscheid tussen behandelen en leren

De stemmen van klagers hoor je onvoldoende als je klachten alleen ziet als zaken die moeten worden behandeld. Nog erger is het als je organisatie met negatieve beelden van klagers kampt. Klachten zijn belangrijk om ons te herinneren aan het belang van de menselijke maat. Daarvoor moet je kunnen luisteren. Dat gaat makkelijker als je het verschil ziet tussen behandelen en leren. Klachten zijn signalen die je kunt analyseren. De ene keer is een klacht waardevol omdat hij de andere kant van een ervaring laat zien, de andere keer roept een klacht vragen op die je niet loslaten. De waarde van klachten moet een gespreksonderwerp worden.

In ons boek werken we deze, en andere ideeën die het leren van klachten kunnen stimuleren verder uit. Er zijn geen standaardoplossingen, want iedere organisatie is natuurlijk verschillend. Maar er zijn wel veel gedeelde onnodige belemmeringen. En er zijn bergen met kansen. Met ons boek willen we lezers aanmoedigen om meer vanuit nieuwsgierigheid naar klachten te gaan kijken. Als je nieuwsgieriger kunt worden naar klachten kun je ook meer creativiteit en lef in zetten, en dat is voor het leren van klachten hard nodig.

Over Manja Bomhoff
Dr. Manja Bomhoff is beleidsantropoloog. Na haar promotie in Leiden deed ze vanuit onderzoeksbureau NIVEL onderzoek naar klachten. In het onderzoek Niets te klagen keek ze naar hoe klachten worden benaderd in verzorgings- en verpleeghuizen en kwamen grote verschillen in visie tussen bewoners, familie, medewerkers, managers en klachtenfunctionarissen naar voren. Manja specialiseerde zich in de gezondheidszorg en in het toezicht; twee sectoren waarin organisaties het vaak lastig vinden om te leren van klachten. Manja was als onderzoeker en als commissielid betrokken bij wets- en beleidsevaluaties op het gebied van klachten. Vanuit het Inzichtenlab deed ze onderzoek naar klachten en andere vormen van feedback in de rechtspraak, bij defensie en bij verschillende rijksinspecties. Ze ontwikkelt graag tools om onderzoekend in gesprek te gaan, te reflecteren op impact en te luisteren naar wat er leeft buiten organisaties. Manja houdt lezingen om professionals en bestuurders in de publieke sector te stimuleren onderzoekend te leren.
Over Yvonne van der Vlugt
Mr. dr. Yvonne van der Vlugt is bestuurskundige en jurist. Ze werkte jarenlang bij de Nationale ombudsman, de plek waar burgers naartoe kunnen gaan met hun problemen en zorgen over overheden en publieke diensten. Zij zag hoe burgers klem kunnen komen te zitten in allerlei systemen en ervoer wat wel en niet werkt binnen de publieke sector om die problemen aan te kaarten en verbetering te stimuleren. In de tijd dat Yvonne bij de Nationale ombudsman werkte, ging haar onderzoek o.a. over politieoptreden, toezicht door inspecties en over hoe mensen soms door toedoen van de overheid steeds verder in de schulden kwamen. Yvonne schreef haar proefschrift over de Nationale ombudsman en de doorwerking van zijn uitspraken bij de politie. De afgelopen jaren deed Yvonne vanuit haar eigen onderzoekspraktijk onder andere onderzoek naar de rechtspraak, de bezwaarafhandeling bij gemeenten, het klachteninstituut financiele dienstverlening en de klachtenregeling bij Defensie. Ze begeleidde gesprekssessies bij bestuursrechters over het leren van bestuursrechtspraak en ontwikkelde een leertraject voor (interne) ombudsmannen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden