In enkele decennia is dat repetitieve aspect van ons werk steeds kleiner geworden en zit onze toegevoegde waarde steeds meer in het unieke en eenmalige van onze projecten, innovatie en maatwerk voor klanten. Robots en computers doen heden ten dage het grootste gedeelte van het geestdodende werk voor ons.
Professionals
Tegenwoordig zijn we professionals. We worden geacht mee te denken, verantwoordelijkheid te nemen en doelen te bereiken. Professionals moeten het veel meer met elkaar uitvinden en de baas heeft hoogstens een faciliterende rol.
Sinds corona werken we zowel thuis als op kantoor en is deze autonomie alleen nog maar toegenomen. Werk is wellicht enerverender, bezielder en creatiever geworden, maar tegelijk ook enorm veeleisend, onvoorspelbaar en complex geworden. Je moet immers jezelf organiseren, blijven leren, je relaties managen en creatieve oplossingen verzinnen.
Geven en nemen
Zo gaat een van de hoofdstukken van mijn boek Hybride werken, dat bestaat uit korte puntige stukjes met op de linkerpagina steeds een prikkelende illustratie van kunstenares Merel Ellen, over omgaan met de baas. Want zei vroeger de leidinggevende gewoon wat je moest doen, tegenwoordig is de relatie met onze leidinggevenden veel complexer. Het is er een van geven en nemen en dat vraagt nogal wat van hoe we met onze leidinggevenden communiceren.
Daarnaast is voortdurende verandering en jezelf permanent blijven ontwikkelen natuurlijk onderdeel geworden van het werk van de hedendaagse professional. We kunnen echter anders naar deze vaak uitgemolken onderwerpen kijken. In het hoofdstuk ‘De kunst van het afkijken‘ bijvoorbeeld, vertel ik over hoe we de kunde en kennis van anderen kunnen gebruiken om onszelf te verbeteren.
Meldingsplicht
De vorm van dit boek is onalledaags net zoals de insteek van de ideeën. Op de rechterpagina staat steeds een korte uitdagende verhandeling, op de linkerpagina word je aan het denken gezet door de beelden van Merel Ellen. Ik raad aan om het niet van kaft tot kaft te lezen. Het is een bladerboek of misschien wel een naslagwerk voor in je tas. Voor het moment dat je het even niet meer weet. Voor het moment dat de stress even te groot wordt, zoals in hoofdstuk 4 met onder meer de bijdrage ‘Wat als ik het nou eens niet doe?’, of om je juist scherp te houden in het bereiken van je doelen zoals in hoofdstuk zes met de prikkelende bijdrage over ‘Meldingsplicht.’
Dit handboek schept een beetje orde in de chaos. In korte puntige stukjes lees je wat je als hedendaags hybride werkende professional wel en niet moet doen. Rond concrete onderwerpen als omgaan met lastige mensen, thuis werken en effectief zijn. Kunstenares Merel Ellen vult aan, becommentarieert en daagt uit met haar eigen persoonlijke beeldtaal.