Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Effectief omgaan met je tijd - 50 tips om slim en productief te werken

Veel professionals klagen over drukte. De hoeveelheid deadlines bijvoorbeeld, dat ze niet weten hoe ze het werk allemaal moeten plannen en over de constante afleiding, waardoor ze zich niet kunnen concentreren. Hoe komt dat toch? En wat kun je eraan doen? In Effectief omgaan met je tijd staan deze vragen centraal en presenteer ik een stappenplan dat jij aan je behoeften kunt aanpassen.

Mustafa Akpinar | 10 maart 2022 | 2-3 minuten leestijd

Waar onze overgrootouders betaald kregen voor hun tijd om routinematige werkzaamheden uit te voeren, krijg jij tegenwoordig in de kenniseconomie niet alleen betaald voor je tijd, maar onder andere ook voor je kennis, sociale intelligentie en cognitieve capaciteit. In de tijdseconomie stond tijd gelijk aan geld, maar in de kenniseconomie is tijd slechts een van de vele factoren die een rol spelen bij je beloning. Het werk dat veel professionals tegenwoordig doen, is complexer dan voorheen en vraagt simpelweg meer tijd, creativiteit en vooral concentratie. En dat is nu juist het tweede probleem waar we tegenwoordig mee worstelen: de grote mate van afleiding.

Constante afleiding

Herken je het gevoel dat je voor een project op zoek gaat naar informatie, maar vervolgens afdwaalt en voor je het weet YouTube-filmpjes kijkt? Schrik niet, je bent niet de enige. Hoe goed je ook plant, afleiding ligt anno 2022 constant op de loer. Dat komt omdat je aandacht tegenwoordig het verdienmodel is geworden van veel bedrijven. Zo weten we uit onderzoek dat men bij elke blootstelling aan nieuwe content een neurologische piek ervaart. Daarom zijn de timelines van bijvoorbeeld Facebook en Instagram ook oneindig, want wie weet wat voor moois je straks tegenkomt? Tegenwoordig gebeurt dat allemaal automatisch met behulp van Artificial Intelligence (AI), waarbij bedrijven je op basis van jouw gedrag automatisch nieuwe content laat zien zodat je op deze platforms blijft. De constante afleiding en onderbrekingen hebben niet alleen een negatieve invloed op je denkvermogen en je probleemoplossend vermogen, maar ook op je concentratie en sociale interactie.

Energieniveau

Naast tijd en concentratie is je energieniveau een belangrijke randvoorwaarde om effectief om te kunnen gaan met je tijd. Je energieniveau is als het ware je brandstof die je gedurende dag verbrandt om te kunnen functioneren. Als je niet de nodige (mentale) energie kunt opbrengen, is dit een probleem, omdat een gebrek aan energie je ervan weerhoudt helder na te denken en gefocust te werken. De taken en opdrachten in de kenniseconomie zijn complex en vergen dus veel van je (mentale) energie. Daardoor is het essentieel om zorg te dragen voor je brein en lichaam. Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat veel mensen in de ochtend het meest productief zijn en daarom het best kunnen starten met complexere taken. Maar is dat op jou ook van toepassing, of werk je liever ’s avonds en ’s nachts? Elk individu heeft andere voorkeuren. Daarom is het niet alleen van belang om te weten hoe je kunt prioriteren en gefocust kunt werken, maar ook wanneer je dat het beste kunt doen. Kunnen prioriteren en (strategisch) kunnen plannen heeft namelijk pas impact wanneer je weet hoeveel energie en focus je gedurende de dag hebt en kunt opbrengen.

Om effectief om te gaan met je tijd dien je (a) prioriteiten te stellen, (b) je tijd en aandacht te managen, maar ook (c) strategisch om te gaan met je energieniveau. Benieuwd hoe jij effectief kunt omgaan met je tijd? In mijn boek Effectief omgaan met je tijd vertel ik er meer over en geef ik bovendien 50 tips. 

Over Mustafa Akpinar
Mustafa Akpinar studeerde bedrijfseconomie, theologie en bedrijfscommunicatie en is als docent-onderzoeker verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ook maakt hij deel uit van het onderwijsontwikkelteam van de opleiding Communicatie en de twee examencommissies van de Academie Business & Communicatie en de International School of Business.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden