Tegenwoordig wordt nieuwsgierigheid gezien als een kracht, competitief voordeel en als onmisbaar om te ‘overleven’ en te groeien op professioneel en persoonlijk vlak. Uit een grootschalig internationaal onderzoek in 2020 bleek bijvoorbeeld dat nieuwsgierigheid op de werkvloer bijdraagt aan werktevredenheid, betrokkenheid bij het werk, jobcrafting, gezonde werkrelaties en innovatie. En in 2022 publiceerde Harvard Business Review een artikel waarin nieuwsgierigheid als een van de zes skills wordt genoemd die leiders in het digitale tijdperk nodig hebben. Nieuwsgierigheid is dus geen luxe, maar een noodzaak. Maar in hoeverre ben jij jouw schaamteloze nieuwsgierige zelf op het werk?
Hoe tevreden ben je met jouw nieuwsgierigheid?
Welke van de onderstaande mogelijkheden zijn op jou van toepassing?
- Ik ben trots op mijn nieuwsgierigheid.
- Mijn nieuwsgierigheid heeft mij veel moois opgeleverd.
- Ik ben iedere dag opnieuw benieuwd naar wat voor nieuws ik zal ontdekken.
Heb je minder dan drie keer ja geantwoord? Vraag jezelf dan het volgende af:
- Waardoor ben je niet trots op jouw nieuwsgierigheid? Komt dit doordat je je schaamt waar je nieuwsgierig naar bent? Of omdat je jezelf te veel of te weinig nieuwsgierig vindt? Of omdat anderen jouw nieuwsgierigheid niet weten te waarderen?
- Wat heeft nieuwsgierigheid jou gekost en wat heeft het jou opgeleverd? Hoe ervaar jij de verhouding tussen de kosten en de baten van jouw nieuwsgierigheid?
- Wanneer deed je voor het laatst iets nieuws? Hoe voelde dit voor jou aan; als iets waar je je in het begin ongemakkelijk bij voelde, of ervoer je direct plezier aan het verkennen van iets nieuws?
- Zou jij het woord nieuwsgierig in jouw cv opnemen? Zo ja, welke voorbeelden van nieuwsgierig gedrag zou je dan geven? Zo nee, waarom vermeld je dit liever niet?
Voordelen en valkuilen
Wanneer je weet dat nieuwsgierig zijn voordelen heeft, maar toch niet tevreden bent over jouw nieuwsgierigheid sta je hierin niet alleen. Dit boek leert je aan de hand van twaalf hoofdstukken gevuld met theorie, praktische tools, inspirerende interviews en prikkelende vragen hoe je niet harder, maar slimmer en leuker kunt werken wanneer je weet hoe jouw nieuwsgierigheid in elkaar steekt. Je komt meer te weten over de voordelen maar ook over de valkuilen van jouw nieuwsgierigheid en hoe je hiermee om kan gaan.
Persoonlijke nieuwsgierigheidshandleiding
Middels de negen werkbladen van het (inbegrepen) werkboek ‘Ontdek je nieuwsgierigheid’ kun je jouw persoonlijke nieuwsgierigheidshandleiding opstellen. Wanneer je deze handleiding eenmaal kent, kun je je eigen koers varen en in de saaiste en meest uitdagende situaties kansen zien om je nieuwsgierige zelf te zijn en met meer plezier en bevlogenheid te leren en werken. De handleiding helpt ook om aan anderen (leidinggevenden of collega’s) uit te leggen wat jij nodig hebt om optimaal te functioneren.
Over Danae Bodewes
Danae Bodewes is onderzoeker bij Fontys Hogescholen. Ze verkent en stimuleert de nieuwsgierige, ondernemende houding van studenten en professionals door praktijkgericht onderzoek en ontwikkeling van onderwijs en tools.