Je onderneming is bijna failliet als je de schulden niet meer kunt betalen. Dat kan nu zijn, of binnen 6 tot 12 maanden. Een van de meest voorkomende oorzaken van de problemen is vandaag de dag de terugbetaling van uitgestelde belastingen en van ten onrechte ontvangen steunmaatregelen.
Saneren
Een hele grote groep ondernemers zal niet in staat zijn om hieraan te voldoen. Het probleem zit dan niet zozeer in de bedrijfsvoering, maar in de opgebouwde schuldenlast uit het verleden. Mijn boek gaat dan ook niet over het reorganiseren van een bedrijf, maar over het saneren van de schulden. Dat is namelijk precies waar voor veel ondernemers de enige oplossing ligt.
Dan is de vraag: welke mogelijkheden zijn er? en hoe pak je dat aan? Precies daar geeft mijn boek Bijna failliet? Zo los je het op antwoord op.
Voorkomen
Hoe pak je het voorkomen van een faillissement aan? Het gaat erom dat je als ondernemer de saneringsmogelijkheden kent en op basis daarvan een gerichte strategie kiest. De eerste vraag is altijd: welke schulden zijn het meest problematisch? Dat kunnen alle schulden zijn, maar veel ondernemers hebben de grootste problemen met de schuld aan de fiscus en de bank. Het saneren van de crediteuren en dan met name de handelscrediteuren ligt vaak erg gevoelig in verband met de continuïteit van leveringen, maar ook deze vallen binnen de mogelijkheden.
Om een bedrijf te herstructureren zijn er zes mogelijkheden. die afhangen van welke schulden er onder vallen en of het een vrijwillig of gedwongen akkoord wordt. Ik beschrijf de zes mogelijkheden in mijn boek met de risico’s en de kans van slagen. Maar het kan ook zo zijn dat er helemaal niet voldoende geld beschikbaar is om alle schuldeisers te saneren. Hoe ga je daar dan mee om? En welke schuldeiser heeft dan voorrang op de rest? En blijf je dan als ondernemer aansprakelijk voor de onbetaalde schulden?
Met de juiste strategie worden alle financiële problemen, vrijwillig of gedwongen, opgelost opdat er weer een gezonde toekomst ontstaat.
Hoe kijken schuldeisers tegen een sanering aan?
Het mag duidelijk zijn dat geen enkele schuldeiser staat te springen om een schuldsanering waarbij zij maar een deel of zelfs niets van hun vordering betaald krijgen. De kunst hierbij is om de zogenaamde ‘Mind-flip’ toe te passen. Het gaat er dan niet om wat een schuldeiser nog te vorderen heeft, maar wat die vordering eigenlijk waard is. Het eerste deel van de titel van mijn boek zegt dan genoeg: Bijna failliet? en dat moet dan ook het uitgangspunt zijn. Dit betekent dat de schulden bezien worden vanuit de situatie dat er geen oplossing komt en het faillissement volgt. Dit is het slechtste scenario voor de meeste schuldeisers; de kunst is dan om hen dan een beter aanbod te doen en dit te kunnen onderbouwen.
De nieuwe wet WHOA
Ik heb hoofdstuk 6 geheel gewijd aan de WHOA. De WHOA is per 1 januari 2021 in werking getreden en wordt steeds vaker toegepast.De mogelijkheden binnen de WHOA zijn ongekend, maar het blijft een juridisch verhaal. In hoofdstuk 6 leg ik de werking van de WHOA in heldere taal uit. U leest er ook meer over in mijn nieuwe boek De WHOA voor ondernemers waarin ik alle aspecten van de WHOA beschrijf.
Ik wil ondernemers houvast geven op het onbekende terrein van insolventie en hoop dat het rust brengt bij ondernemers en dat zij het speelveld van insolventie beter overzien en de gang van zaken beter begrijpen. Het boek is weliswaar geen lichte kost, maar bevat wel de kennis die een ondernemer vandaag de dag kan helpen.
Over Robbert Peek
Robbert Peek is intensief betrokken geweest bij de nieuwe faillissementswetgeving, de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) die ervoor zorgt dat ondernemingen meer reorganisatiemogelijkheden krijgen buiten faillissement. Robbert was onder andere voorzitter van de TWA Ronde Tafels voor curatoren en bankiers van de afdeling bijzonder beheer over de pre-pack en de WHOA.