Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Agile teams - Hoe dan?! Zo help jij agile teams aantoonbaar naar topresultaten en werkplezier

 Veel agileteambegeleiders, waaronder Scrum Masters en Agile Coaches, gaan Sprint in en Sprint uit alsof ze gevangen zijn in een eindeloos draaiend loopwiel. Vaak ook nog met het gevoel dat de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap voor de ontwikkeling van het team vooral bij hen ligt.

Francisca Dalstra | 28 februari 2024 | 3-4 minuten leestijd

In het ritme van de constante sprints, die elk eindigen met een retrospective, heeft het team de kans om te reflecteren en te leren. De retrospectives, hoewel ze waardevol zijn voor onmiddellijke verbeteringen, zijn vaak kort en volgen snel op elkaar. Bij veel teams zelfs elke twee weken. Dit tempo is erg doeltreffend voor directe aanpassingen, maar in de praktijk zie ik dat dit het streven naar diepere en duurzamere veranderingen binnen het team vaak overschaduwt. Gedragsveranderingen vereisen nu eenmaal tijd en toewijding. In de realiteit ligt de focus vaak op snelle oplossingen en onmiddellijke resultaten. Dit maakt het een uitdaging om werkelijk duurzame ontwikkeling te realiseren en te handhaven. Ik zie dat we daardoor vaak weinig groei in de ontwikkeling ervaren, en dat dezelfde problemen blijven opduiken. Deze situatie kan gemakkelijk leiden tot een gevoel van stagnatie, niet alleen voor de agileteambegeleider en het team, maar ook voor de directe omgeving van het team. Met als resultaat dat deze dynamiek niet alleen onze professionele groei beïnvloedt, maar ook onze persoonlijke voldoening in het werk kan ondermijnen.

Vijf factoren

Ik was zelf zo'n Scrum Master/Agile Coach. Met een passie voor het vak en de drive om anderen te helpen en impact te maken. Maar geleidelijk aan haalde ik er steeds minder energie uit. Ik werd vooral meegesleurd in een stroom van dagelijkse problemen, eindeloze vergaderingen en een berg e-mails. Er kwam een moment dat ik stilstond en dacht: ‘Dit kan zo niet langer. Of ik ga stoppen of het moet anders… Maar hoe dan?!’

Ik ben op onderzoek gegaan en ontdekte vijf voorwaarden die de basis vormen voor effectieve teamontwikkeling:

1. Ruimte voor teamontwikkeling

Teamontwikkeling is het proces waarbij een groep mensen, met verschillende achtergronden en vaardigheden, leert samenwerken. In de praktijk richten teams zich doorgaans vooral op de dagelijkse taken en doelen. En dat is logisch, wat de resultaten zijn vaak direct zichtbaar en hierop wordt het team beoordeeld. De eerste voorwaarde is dan ook het bewust ruimte creëren om überhaupt te kunnen werken aan teamontwikkeling.

2. Aansluiting bij dagelijkse praktijk

Door teamontwikkeling zoveel mogelijk te integreren in de dagelijkse werkzaamheden, is er minder ‘extra’ tijd voor nodig. Een bijkomend voordeel is dat leren in de praktijk veelal relevant en direct toepasbaar is.

3. Focus voor maximale impact

Benut de tijd voor teamontwikkeling optimaal door te focussen op de veranderingen die het grootste effect hebben. Weet welke ontwikkeling het meest gaat helpen om de doelen te bereiken.

4. Aantoonbare resultaten

Het zichtbaar maken van de voortgang en resultaten van teamontwikkeling verhoogt niet alleen het geloof en de betrokkenheid bij het ontwikkelingsproces, maar door de mogelijkheid tot bijsturen vergroot het ook de kans op succes.

5. Ontwikkeling teambegeleider

Door als begeleider jezelf continu te ontwikkelen, blijf je in staat om teams in ontwikkeling effectief te begeleiden. Daarnaast zijn de genoemde voorwaarden voor teamontwikkeling net zo essentieel voor de eigen professionele groei van de begeleider.

MTD-aanpak

Met deze voorwaarden als basis ontwikkelde ik de MTD-aanpak. Een praktisch, gestructureerde methode om teams effectief te ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling, wat leidt tot aantoonbare resultaten en meer werkplezier.

In het boek Agile Teams, Hoe dan?!, staan de stappen van de aanpak uitgebreid beschreven, aangevuld met anekdotes, praktijkvoorbeelden en werkvormen. Voor iedereen die ook uit het loopwiel wil stappen en duurzame ontwikkeling in hun teams wil realiseren.

Over Francisca Dalstra

Francisca Dalstra (1979), oprichter van Master Team Dynamics, heeft meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van verandertrajecten en richt zich op het versterken van Scrum Masters en Agile Coaches met haar unieke mtd-methode. Ze is gedreven om professionals te helpen groeien binnen teams die uitblinken, zowel in het behalen van resultaten als in het ervaren van werkplezier.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden