Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Stress is een kunst - Waarom stress goed voor je is als je goed voor jezelf zorgt

Nederland is een stressland. Circa 1,6 miljoen Nederlanders worstelen met burn-outklachten. Ruim 90 procent van de Nederlanders heeft milde tot heftige klachten door stress. In het afgelopen jaar hadden 3,3 miljoen volwassenen bovendien last van één of meerdere, vaak stressgerelateerde psychische aandoeningen zoals angststoornissen.

Timo Hans | 18 maart 2024 | 2-3 minuten leestijd

Veel mensen gebruiken de steeds drukker wordende maatschappij als verklaring voor deze onthutsende cijfers, maar is het niet veel waarschijnlijker dat we nog steeds op een ouderwetse manier omgaan met stress? Ik denk van wel en ik wil je in mijn boek Stress is een kunst meenemen in mijn bevindingen en ben dan benieuwd of je er net zo over denkt.

Minder stressen

De ouderwetse manier van omgaan met stress bestaat hoofdzakelijk uit ‘minder stressen en meer ontspannen’. We zeggen tegen elkaar ‘doe je rustig aan?’, ‘neem tijd voor jezelf’ en ‘ga meer de natuur in’. Mindfulnessapps en retraites vliegen je om de oren. Al decennialang ligt de nadruk op het vermijden van langdurige stress en wordt er gehamerd op de noodzaak van ontspanning. Dit klinkt als een prachtige boodschap, en het is allemaal ongetwijfeld goed bedoeld. Gezien de hoge en almaar toenemende stresscijfers is het resultaat alleen minimaal.

Gedateerd

De huidige aanpak van stress is gedateerd, zo blijkt ook uit steeds meer wetenschappelijke studies. Zo laat een recent onderzoek onder ruim achtduizend mensen zien dat de effecten van mindfulness zonder aanvullende maatregelen verwaarloosbaar zijn. In het onderzoek volgden de deelnemers een mindfulnessprogramma van een jaar. De trieste conclusie na afloop was dat het programma geen verbetering had gegeven, op geen enkel gezondheidsaspect.

Dweilen met de kraan open

Zelf vrat ik me als fysiotherapeut jarenlang op als ik in mijn praktijk zag dat de traditionele stressaanpak zo weinig effect had. Ik gaf mijn cliënten toen nog adviezen waarvan ik had geleerd dat ze enorm belangrijk waren om stress tegen te gaan. Vervolgens deden die mensen hun uiterste best om met die adviezen in de hand minder te stressen en meer te ontspannen. Maar ondanks al hun inspanningen, kregen ze keer op keer weer stressklachten. Het was dweilen met de kraan open.

Stressstrategie

Deze onderzoeksgegevens en vooral mijn ervaringen in de praktijk waren aanleiding om op zoek te gaan naar een betere stressstrategie. Op grond van mijn bevindingen ben ik daarna, zeven jaar geleden een opleiding gestart. Inmiddels heb ik meer dan zeshonderd fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten en personal trainers en nog vele andere paramedische specialisten mogen opleiden. De resultaten zijn groots en mooi. En vooral zoveel beter dan de resultaten die worden behaald met de gangbare aanpak.

Over Timo Hans

Timo Hans is Professioneel Spreker en heeft een unieke boodschap over stress. Daarnaast is hij directeur en oprichter van opleidingsinstituut Physis Academy. Met zijn trainingen en presentaties traint hij niet alleen mensen met stress, maar ook artsen, fysiotherapeuten en andere coaches. Zijn methode ontwikkelt zich als een inktvlek, want iedereen die de methode omarmt, merkt dat het werkt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden